Moder jord mår dåligt idag

4 januari 2021 såg jag på TV1 "Attenborough och Massutrotningen" av den världsberömde naturfilmaren David Attenborough, jag blev verkligen rädd.

ANNONS
|

Då jag tänker på egna och även andras barn och barnbarn världen över. Just nu är vi mitt inne i en svår pandemi som människan själva troligtvis är skuld till, där det också verkar vara mest egoistiska, giriga och makthungriga idioter som styr världen. De gör inte och har inte gjort något för att stoppa orsaken. Många av dessa ledare verkar inte ens bry sig om hur det kommer att gå för sina egna barn och barnbarn i framtiden, trots att experter och verkligheten talar sitt tydliga språk om hur dåligt moder jord mår. Idag är vi cirka 7,7 miljarder människor på jorden och det ökar snabbt, vilket kräver mera mat och energi för att mätta och hålla jordens befolkning vid liv. Det samtidigt som länder bränner regnskogar och utarmar jordens resurser för att mest tillfredsställa den rika delen av befolkningen som vi själva tillhör.

ANNONS

Till dig som inte har sett "Attenborough och massutrotningen" se den, finns säkert som repris eller på SVT play. Själv tror jag att det måste till någon form av rättvis barnbegränsning över världen, lika för fattig som för rik. Men också en rättvisare fördelning för att minska orättvisor, fattigdom och svält som annars riskerar att förgöra hela världen med nya pandemier och sjukdomar som kanske inte kommer att gå att stoppa. Glöm inte att du och jag precis som alla andra, andas delar av samma luft som man gör i Kina, Afrika eller i andra delar av världen, glöm inte att vi också äter mat och handlar kläder med mera från länder som inte alls har eller kan ha samma krav på utsläpp, föroreningar och bekämpningsmedel med mera. De som också i en förlängning skapar cancer och andra sjukdomar som även vi får betala dyrt, med svårt lidande och stora kostnader.

I vårt välmående Sverige precis som i många andra länder där vi lever lite i en skyddad värld, så ser vi oftast bara katastrofer och den sanna verkligheten i den fattiga delen av världen på TV ibland. Detta glömmer vi tyvärr oftast också ganska snabbt. Det är denna verklighet som våra barn och barnbarn ska möta. Med ledare som hellre satsar hundratals miljarder på vapen och utarmar jorden för ännu bättre välstånd för den redan rika världen. Samtidigt som den fattiga delen av världen svälter och tvingas leva ett liv i misär, som i sin tur skapar sjukdomar och elände som sedan sprider sig som farsoter över även vår del av världen. Är det denna värld som vi vill lämna över till våra barn och barnbarn att städa upp, trots att det fortfarande finns tid för opinion och förändring? Svaret skrämmer, då världen idag tyvärr mest verkar styras av egoistiska, giriga och makthungriga ledare och idioter, som varken tror på eller bryr sig om den sanning och verklighet som varje sunt tänkande människa inte längre kan blunda för.

ANNONS

Leffe

ANNONS