Vilka sjukhus de vill sälja här i Fyrbodal? Är det Näl eller Uddevalla sjukhus som är till salu?
Vilka sjukhus de vill sälja här i Fyrbodal? Är det Näl eller Uddevalla sjukhus som är till salu? Bild: Stefan Bennhage

Moderaterna vill till och med öka takten på utförsäljningarna

Vilka sjukhus de vill sälja här i Fyrbodal? Är det Näl eller Uddevalla sjukhus som är till salu? frågar sig skribenter.

ANNONS
|

Vår svenska välfärd har byggt ett av världens starkaste samhällen. Vi socialdemokrater är stolta över att ha varit med och lett det bygget. Men de senaste decennierna har sönderprivatiseringen skapat sprickor i skolan, vården och omsorgen. Nu behöver vi ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden.

Sverige har fått en stökig marknadsskola. Bara det senaste året har de fyra största skolkoncernerna gått med 1,3 miljarder kronor i vinst. Det motsvarar hela 2200 lärartjänster. Betyg anses vara affärshemligheter, skolbolag som gått i konkurs kräver pengar från kommunerna och elever väljs bort i skolvalet. Hela Sverige förlorar på det.

Nu ser vi samma utveckling inom vården. Privata sjukvårdsförsäkringar riskerar att skapa ett A- och B-lag i vården när vissa vårdbolag låter patienter som har en privat sjukvårdsförsäkring gå före patienter vars vård finansieras av skatten. I våras lade en statlig fond från Förenade Arabemiraten ett bud på ett av de större vårdbolagen i Sverige. Odemokratiska stater kan alltså äga sjukhus och vårdcentraler i vårt land.

ANNONS

Moderaterna i Västra Götalandsregionen ser till att våra offentligt ägda sjukhus inte får i närheten av de förutsättningar som behövs för att personalen ska kunna ge våra invånare trygg och patientsäker vård. Samtliga sjukhus i regionen har så kraftiga överbeläggningar att allvarlig risk för vårdskada funnits uteslutande sedan förra året. Samtidigt som vårdköerna fördubblats är strategin fortsatt från Moderaterna att köpa mer privat vård för invånarnas skattepengar.

Ulf Kristerssons moderater tycks välkomna detta. De vill till och med öka takten på utförsäljningarna. Moderaterna har beslutat att de ska jobba för att fler av svenska folkets sjukhus ska privatiseras. Men vilka verkar vara hemligt. Nu måste Moderaterna svara. Vilka sjukhus de vill sälja här i Fyrbodal? Är det Näl eller Uddevalla sjukhus som är till salu?

Moderaterna måste också svara på vem de vill sälja svenska folkets sjukhus till. Riskkapitalister? Utländska intressen? De måste svara på varför de är beredda att riskera Sveriges säkerhet på det här sättet. Akutsjukhusen är centrala för människors trygghet och strategiska resurser för vårt totalförsvar.

Vi socialdemokrater vill stoppa sönderprivatiseringen av välfärden. Vi vill införa en ny lag som skyddar svenska folkets akutsjukhus från att säljas ut. Vi vill att offentlighetsprincipen ska gälla även för friskolor och privata vård- och omsorgsgivare. Vinstjakten i skolan ska stoppas och religiösa friskolor förbjudas. Så tar vi tillbaka den demokratiska kontrollen och kan anställa fler kollegor till de som jobbar i välfärden och förbättra arbetsmiljön. Så ser vi till att skolan kan fokusera på kunskap och att vård ges efter behov

ANNONS

Svenska folket måste kunna styra den välfärd som de betalar för. Därför går vi socialdemokrater till val på att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden. Nu är Moderaterna skyldiga att förklara för väljarna varför och till vem de vill sälja vår gemensamma välfärd.

Lena Hallengren (S),

socialminister

Mats Wiking (S),

riksdagsledamot

Bijan Zainali (S),

regionråd

ANNONS