Nu har det blivit lite lättare att vara familj, menar Ricky Karlsson.
Nu har det blivit lite lättare att vara familj, menar Ricky Karlsson. Bild: Julia Forsberg

Mormor kan vara föräldraledig

Från Kristdemokraterna är vi glada för att ha gjort det lite lättare att fungera som familj, uttrycker kommunalråd Ricky Karlsson (KD).

ANNONS
|

Kristdemokraterna har länge förespråkat att föräldrar fritt ska kunna överlåta sina föräldradagar till närstående. Nu har det blivit lite lättare att vara familj.

Idag ser familjebildningen ut på fler sätt än man kan tänka sig. Dina och mina bonusbarn, kompisen Pelle som tar ansvar och storasyster Lisa som rycker in när det behövs. För oss inom KD är det viktigt att barnen får lugn och ro så lång tid som möjligt.

Man kan från och med nu föra över dagar till vem som helst, men samma regler gäller som för vanlig föräldrapenning, man måste vara försäkrad. Är man pensionär har man ingen SGI, men får istället ersättning på grundnivå.

ANNONS

Detta innebär att den som har fått rätt till föräldrapenning genom denna fria överlåtelse, ska ha rätt att vara ledig från sin anställning under den tid då han eller hon tar ut föräldrapenning.

Det finns nu en möjlighet att 45 föräldradagar per vårdnadshavare får föras över till någon annan, eller 90 dagar för den som är ensamstående.

Det är du som skall avgöra vem din familj är. Allt med målet att skapa trygghet för barnen. Från KD är vi glada för att ha gjort det lite lättare att fungera som familj.

Ricky Karlsson (KD)

Kommunalråd Trollhättan

ANNONS