Vindkraftverk.
Just nu är det bara vindkraften som kan byggas ut så snabbt och så billigt som behövs, menar debattören. Bild: Karl af Geijerstam

Myter och desinformation om vindkraften – ett problem

Just nu är det bara vindkraften som kan byggas ut så snabbt och så billigt som behövs, menar debattören.

ANNONS

Det är bråttom. 2020-talet blir avgörande för att hejda den globala uppvärmningen - då är elektrifiering och vindkraftsutbyggnad avgörande lösningar. Elektrifieringen i industri- och transportsektorerna gör att elanvändningen kan dubbleras till år 2035. Omställningen stärker Sveriges konkurrenskraft och bidrar till att säkra svenska jobb. Men det förutsätter en säkrad tillgång till el med konkurrenskraftigt pris – redan idag. Just nu är det bara vindkraften som kan byggas ut så snabbt och så billigt som behövs.

Dialog och öppen debatt är förutsättningar för att elektrifieringen ska kunna genomföras, eftersom den medför förändringar som kommer att påverka oss alla på olika sätt. Elproduktion byggs på nya platser och elledningar dras där de tidigare inte har gått. Alternativen, att inte göra tillräckligt eller inte göra något alls, har en mycket hög kostnad. Det är svenska jobb, vårt välstånd och våra barns framtid som står på spel. Då är det problematiskt att debatten ofta innehåller myter, vinklade fakta och överförenklade lösningar.

ANNONS

Vindkraftsskeptiker lyfter ofta osanningar om vindkraften och dess påverkan. Låt oss bemöta några vanliga felaktigheter som cirkulerar i debattartiklar och på sociala medier:

• All vind, sol , vatten och biokraft har sedan 2003 fått ekonomiskt stöd genom elcertifikatsystemet, som bekostas av elkonsumenterna, inte av skattemedel. Elkonsumenternas kostnad för stödet har med råge täckts av att den nya elproduktionen har pressat ner elpriserna. Sedan 2021 har elcertifikaten slutat att delas ut, det vill säga att all ny vindkraft står på egna ben.

• PFAS förekommer nästan överallt i naturen och den största kända källan är brandskum vid brandövningsplatser. Det kan förekomma PFAS även i vindkraftverk och annan elproduktion, men en ny rapport från danska Naturvårdsverket visar inte på någon förekomst av PFAS på de testade vindkraftbladen.

Utöver detta kan vindkraftsskeptiker kasta ur sig insinuerande frågor som lämnas obesvarade och de presenterar sällan egna lösningar, förutom sådana som underblåser den onödiga polariseringen mellan olika kraftslag.

Växthusgasutsläppen måste minska för att vi ska kunna motverka klimatförändringarna – samtidigt som vårt land fortsätter leva och utvecklas. Alla goda krafter och alla utsläppsfria kraftslag behövs. Då kan vi inte låta spridningen av myter och desinformation motverka konstruktiva samtal om hur omställningen kan genomföras.

Daniel Badman,

ANNONS

vd, Svensk Vindenergi

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS