nej till dödshjälp
Tidigare i höst ändrade sig Centerpartiet, trots att partistyrelsen föreslagit stämman att ”patienter inte ska kunna kräva att vården aktivt ska kunna hjälpa dem att dö”, menar debattörer.

Nej till dödshjälp – blir läkaren som får tunga uppgiften

Förvånande nog beslutade Centerpartiet även att utredningen på förhand ska säga ja till eutanasi. Varför då tillsätta en utredning? menar debattörer.

ANNONS
|

I riksdagen har alla partier utom Kristdemokraterna och Socialdemokraterna tagit ställning för att dödshjälp behöver utredas. Tidigare i höst ändrade sig Centerpartiet, trots att partistyrelsen föreslagit stämman att ”patienter inte ska kunna kräva att vården aktivt ska kunna hjälpa dem att dö”. Förvånande nog beslutade de även att utredningen på förhand ska säga ja till eutanasi. Varför då tillsätta en utredning?

Frågan om dödshjälp är komplicerad. Intern oro följer av att partier omprövar svåra etiska frågor. Delvis tycks det ha skett genom utnötning. År efter år motionerades förslag som tidigare hade avslagits. Åsikter förändras heller inte alltid genom argumentens tyngd. Här tycks en ny generation av politiker kommit med en annan syn på liv och död. Det viktigaste nu är självbestämmande, vilket kan verka tilltalande. Men det handlar inte enbart om det egna livet. Vid eutanasi är det läkare som får den tunga uppgiften att ge en dödande injektion.

ANNONS

Självbestämmande underminerar Sveriges noll-vision vad gäller självmord. Hela samhället är inställt på att självmord ska förhindras. Centerstämman fattade beslut att antalet självmord ska halveras till 2030 och att varje kommun ska ”ha ett systematiskt arbete med suicidprevention”. Stämmer detta med självbestämmande?

Vi lever i en tid där sjukvården kan lindra smärta mer än någonsin och den palliativa vården har blivit en egen medicinsk specialitet. Syftet med den vården är att med bibehållen respekt för livet skapa livskvalitet vid livets slutskede. Målet är att de sista veckorna med anhöriga och vänner ska bli så rika som möjligt genom medicinskt, psykologiskt, socialt och andligt/existentiellt stöd.

Med legaliserad dödshjälp ökar trycket på oss att välja det. Mot denna utveckling står sjukvårdens grundläggande uppgift att rädda liv, bota, lindra och trösta. Vi kristdemokrater säger nej till dödshjälp. Vi menar att sjukvården aldrig bör få uppgiften att aktivt avsluta människors liv.

Stefan Svensson (KD),

regionråd

Pernilla Wendesten (KD),

regionrådsersättare

Eutanasi är olagligt och läkare som utför en sådan behandling begår en brottslig gärning. Redaktionens anmärkning.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS