Sveriges förra och nuvarande regering har krupit för en diktator, menar skribenterna.
Sveriges förra och nuvarande regering har krupit för en diktator, menar skribenterna. Bild: Johan Nilsson/TT

Nej till Nato

Sveriges förra och nuvarande regering har krupit för en diktator, menar skribenterna.

ANNONS
|

Sverige går nu med i den militära vapenalliansen Nato och över 200 år av alliansfrihet går i graven. Det är beklagligt och djupt oroande. En historisk felprioritering som bidrar till ökade spänningar, polarisering och militarisering i en tid då vi behöver det motsatta.

Förra och nuvarande regering har lydigt ställt upp på Turkiets krav. Ett land vars ledare tystar och fängslar oppositionella, inskränker yttrandefrihet och demokratiska rättigheter, hotar och mördar den kurdiska befolkningen. Erdoğan har dikterat kraven. Sveriges förra och nuvarande regering har krupit för en diktator.

Ulf Kristersson har gått så långt att han kallat Erdoğans Turkiet för en demokrati. Kristersson har accepterat despotens hatlista, svikit meningsmotståndare och frihetskämpar och lagt den svenska föreningsfriheten på förhandlingsbordet. Det är ett enormt svek att låta Turkiet få så stort inflytande över Sveriges utrikespolitik.

ANNONS

Vänsterpartiet är emot ett Natomedlemskap. Sverige har en lång tradition av militär alliansfrihet. Ett medlemskap i Nato är förknippat med stor osäkerhet och konsekvenser, som vi idag bara börjat se vidden av. Vi skulle riskera att tvingas in i krig och konflikter som vi inte vill delta i. Nu är fredsorganisationer, såsom Svenska Freds och skiljedomsföreningen, viktigare än någonsin.

Ett Natomedlemskap gör det också svårare att med trovärdighet föra en självständig utrikespolitik. Vilket vi också nu med all tydlighet ser hända.

Vi kommer fortsätta stå i solidaritet med våra kurdiska vänner och stå upp mot Erdoğanlagar i Sverige. När Sveriges internationella röst för fred och frihet tystas, kommer våra fortsätta höjas.

Tony Haddou (V)

Riksdagsledamot och migrationspolitisk talesperson.

Kerstin Åkare

Ordförande, Vänsterpartiet Fyrbodal

Ida Hildingsson

Vice distriktsordförande, Vänsterpartiet Fyrbodal

Elise Norberg Pilhem

Kassör, Vänsterpartiet Fyrbodal

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS