arbetsmarknad nepotism
För att bekämpa nepotism och vänskapskorruption måste offentliga verksamheter åläggas att anonymt redovisa vem som fick jobbet, menar signaturen. Bild: Johan Nilsson/TT

Nepotism och vänskapskorruption missgynnar minoriteter

Personer med utländsk bakgrund som inte har nära och kära i någon av de offentliga verksamheterna bli arbetslösa livet ut trots hög utbildning och rätt kompetens, menar signaturen En minoritet.

ANNONS
|

Det är dags för alla offentliga arbetsgivare att anonymt redovisa vem som har anställts med vilken erfarenhet och kvalifikationer. Det är vidare nödvändigt för de skattefinansierade arbetsgivarna att anonymt redovisa om det finns någon vänskaps- eller familjeband med de befintliga anställda. Nepotism och vänskapskorruption har blivit en norm i olika former av anställning i offentlig verksamhet.

Därför kan personer med utländsk bakgrund som inte har nära och kära i någon av de offentliga verksamheterna bli arbetslösa livet ut trots hög utbildning och rätt kompetens. För att bekämpa nepotism och vänskapskorruption måste offentliga verksamheter åläggas att anonymt redovisa vem som fick jobbet med vilka kvalifikationer och kompetenser och vilken typ av relation den nyanställde har till de andra anställda.

ANNONS

Jag vill upprepa en gång till här – sluta anställa nära och kära!

En minoritet

ANNONS