NU-sjukvården såg bristen på sjuksköterskor redan för 20 år sedan

Ledningen har agerat otillräckligt för att rekrytera sjuksköterskor i tillräcklig omfattning så att vårdplatser kan hållas öppna, menar skribenten.

ANNONS
|

År efter år har psykiatriska avdelningar fått stänga under sommaren inom NU-sjukvården på grund av att verksamhetsledning för vuxenpsykiatrin och sjukhusledning varit passiva. De har agerat otillräckligt för att rekrytera sjuksköterskor i tillräcklig omfattning så att vårdplatser kan hållas öppna.

Ledningen kan inte hävda att de ansträngt sig för att komma till rätta med sjuksköterskebemanningen och således upphöra med att stänga avdelningar med tanke på hur många år de haft på sig att vidta åtgärder. I NU-sjukvården såg man problemet komma med sjuksköterskebrist redan för 20 år sedan och ändå har ledningen inte kommit till rätta med problemet. Det är riktigt illa med facit på hand. Hittills gjorda satsningar har varit alldeles för otillräckliga och är inget för ledningen att slå sig för bröstet för med tanke hur lång tid de haft på sig att komma till rätta med sjuksköterskebristen.

ANNONS

Verksamhetsledningens engagemang för att få ett slut på denna tragiska situation att psykiatriska avdelningar får stänga varje sommar där såväl patienter som medarbetare blir lidande, förefaller vara lågt då de redan nu har bestämt sig för att de ska stänga psykosavdelning 95 på Brinkåsen under sommaren nästa år. Om de skulle vara genuint måna om medarbetares och patienters bästa skulle de ta situationen på mycket större allvar och inte låta den få fortsätta.

De borde ha satsat på en riktigt attraktiv lön, tillfredsställande arbetsmiljö och schema samt erbjudit ett extra lönetillägg till sjuksköterskor som börjar inom psykiatrin. Men i stället är de fortsatt passiva och stängningen av psykosavdelning 96 i sommar är ett faktum.

Då verksamhetsledning och sjukhusledning efter flera års tid fortfarande inte väljer att agera tillräckligt för att förhindra stängningar av psykiatriska avdelningar utan låter stängningarna fortsätta, är det på tiden att de avgår eller avsätts. Patienter och medarbetare ska inte behöva lida något mer för att ledningen inte väljer att agera tillräckligt.

NU-sjukvården behöver ny ledning som har medarbetarnas och patienternas bästa för ögonen!

Patrik Thorenius,

sjuksköterska avdelning 96 NU-sjukvården

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS