skolmat kräsna barn
Att anklaga dagens föräldrar för att "begränsa sina barn" till ett urval av maträtter är att förbise den påverkan som marknadsföring med mera, menar signaturen Skolmatsälskare. Bild: Veronika Hohenstein

Orättvist att ge dagens föräldrar skuld för barns matval

Visst, skolmaten har förändrats. Föräldrar kan ibland vara begränsade av tid och resurser när de väljer mat för sina barn, menar signaturen Skolmatsälskare.

ANNONS
|

Replik på ”Trött på tramset om skolmaten!”

Jo, det där med skolmaten: Din längtan tillbaka till en tid då skolmaten var mångsidig och när elever och lärare delade samma måltid, ger en nostalgisk klang av en tid då maten var enklare och gemenskapen starkare. Men att skylla dagens barns "skörhet" och "ömtålighet" på deras föräldrars matval för dem är att förenkla en komplex situation.

Visst, skolmaten har förändrats. Föräldrar kan ibland vara begränsade av tid och resurser när de väljer mat för sina barn. Men att generalisera föräldraskapet som orsaken till dagens barns kostvanor är orättvist. Samhället, livsstilen och tillgängligheten till snabbmat och processade livsmedel har förändrats dramatiskt sedan den tid du beskriver.

ANNONS

Att anklaga dagens föräldrar för att "begränsa sina barn" till ett urval av maträtter är att förbise den påverkan som marknadsföring, livsmedelsindustrin, ekonomiska förutsättningar och moderna vanor har på våra matval. Barn påverkas av en mängd externa faktorer som formar deras smakpreferenser.

Att önska en återgång till gamla tiders strikta regler kring mat och beteende i skolan är inte nödvändigtvis lösningen. En balans mellan att lära barn om nyttiga kostvanor och tillåta dem att utforska smaker är mer relevant idag.

Det är inte att förneka vikten av mångsidig mat eller gemensamma måltider, men att förstå dagens komplexa miljö och arbeta tillsammans för att ge barnen bästa möjliga verktyg för att göra hälsosamma val.

Skolmatsälskare

ANNONS