psykiatrin näl
Möjligheten till att få flextid (för upp till 15 minuter) inför ett arbetspass försvann, menar signaturen Bitter. Bild: STEFAN BENNHAGE

På ett år kommer jag jobba en vecka gratis på Näl

Något som däremot är klart för mig och mina kollegor i dessa dystra spartider är i alla fall att trivselfaktorn på arbetet inte går i positiv riktning, menar signaturen Bitter.

ANNONS
|

Är min arbetstid mindre värd? Sedan några månader tillbaka ändrades flexramen för mig och mina kollegor inom vuxenpsykiatrin på Näl. Möjligheten till att få flextid (för upp till 15 minuter) inför ett arbetspass försvann, vilket gjort det svårare att ge sina kollegor eller sig själv, möjlighet att flexa ut tidigare när möjlighet finns. Samtidigt så innebär det att jag varje arbetspass arbetar gratis mellan 5 och 15 minuter då det är svårt att tajma sin ankomst till arbetsplatsen på minuten, ombytt och klar. Speciellt om man som flera har en bit att åka från sin bostad. Hellre att vara i tid än att komma för sent är i alla fall mitt motto. Dessutom är jag arbetsför från det klockslag jag stämplat in tidigare trots att denna tid tas bort automatiskt.

ANNONS

Några minuter hit eller dit kanske inte låter så mycket men arbetar man heltid så blir snabbt dessa minuter till timmar. På ett år jobbar jag en vecka gratis! Och då är jag bara en av flera anställda. Dock verkar det se olika ut trots samma personalkategori (sjuksköterska respektive undersköterska) på andra avdelningar där man fortsatt har möjlighet till flex före sitt arbetspass. Hur kan det komma sig? Värderas vår prestation på arbetet olika? Och vad baseras detta i så fall på?

Några klara besked från arbetsgivaren går inte att få. Något som däremot är klart för mig och mina kollegor i dessa dystra spartider är i alla fall att trivselfaktorn på arbetet inte går i positiv riktning. En avdelning får hålla helgstängt på grund av personalbrist. Övriga dagar överlever samma avdelning tack vare att personal lånas ut från övriga avdelningar. Samtidigt ligger vakanta tjänster till de olika avdelningarna ute.

Att smyga in förändringar som leder till försämringar, men bara för vissa, är knappast rätt väg att gå. Tack för mig!

Bitter

Svar direkt:

Jag tycker det är tråkigt att du känner att arbetsmiljön har försämrats på din arbetsplats. Självklart är alla medarbetares tid lika mycket värd. Jag ska försöka ge svar på dina frågor.

ANNONS

Det finns två begrepp som kan vara bra att hålla isär, totalram och flexram. Totalramen är vad som förhandlats fram med fackförbundet om maximal möjlighet att flexa före och efter arbetspassets start och slut per respektive avtalsområde på hela förvaltningen, medan flexramen brukar syfta till den faktiska möjligheten att nyttja flexibel arbetstid på den enheten man ska arbeta.

Flexramen bestäms av enhetschef på arbetsplatsträff (ATP) där samtliga medarbetare är skyldiga att delta, eller inhämta information i efterhand via anteckningar. Flextid är inte en rättighet som medarbetare har, utan är en möjlighet som ges när verksamheten tillåter. Våra olika verksamheter har olika schemaläggningsmodeller utifrån det behov och krav som respektive verksamhet möter.

I det specifika fallet så har verksamheten bedömt att medarbetare kan bryta mot de nya reglerna om dygnsvila om man utnyttjar flexibel arbetstid före passets start. För att undvika detta har man behövt ta bort flexramen före passets start. Detta innebär att du inte har tillåtelse att börja ditt arbetspass tidigare än vad som angivits när flexramen är noll.

Det är chefen som har det yttersta ansvaret för arbetstidens förläggning och hur flexibel arbetstid hanteras i verksamheten. Har du ytterligare synpunkter är det din närmsta chef du ska vända dig till.

ANNONS

Anna Sofia Johansson

HR-chef, NU-sjukvården

ANNONS