psykiatri Näl uddevalla sjukhus
Tyvärr kan jag inte rekommendera någon mottagning eftersom vi inte vet om det är nästa i ordningen som ni väljer att stänga ner, menar skribenten Sara Fennander. Bild: STEFAN BENNHAGE

Patienter lider och dör efter besluten – slopa skitsnacket

Västra Götalandsledningens kompis IVO har faktiskt gett tummen upp för både diskriminering och patientskador, menar skribenten Sara Fennander som är en drabbad patient.

ANNONS
|

Det har antagligen inte undgått någon att Västra Götalandsregionens ledning valt att inrikta sitt största svek mot patienterna inom psykiatrin i regionen. Avdelningar läggs ner, håller stängt, personal flyr och patienter läggs på hög och glöms av i röran och skickas runt som handelsvaror när ingen har tid eller viljan att hantera det. Men ledningen klappar sig på axeln och tycker man ''effektiviserar och centraliserar'' vården.

Så som drabbad patient så önskar jag en sak från Västra Götalandsregionens ledning – slopa skitsnacket.

Patienter lider och dör systematiskt av era beslut, så att ni kan gå upp och ser er i spegeln på morgonen och säga att det är ett bra val. Tyvärr kan jag inte rekommendera någon mottagning eftersom vi inte vet om det är nästa i ordningen som ni väljer att stänga ner om de inte håller med era beslut. Men oroa er inte, ni är inte ensamma om detta beteende.

ANNONS

För även om vi har personal som faktiskt försöker sitt allra bästa på många av Västra Götalandsregionens mottagningar, så har ni satt ansvariga för och på mottagningarna som gärna sparkar på patienter när de väl kommer dit. Ta det ”fina” bemötandet man kan få i Uddevalla som exempel. Där de ansvariga, när de hamnar i obekväm sits, gärna ber patienterna dö någon annanstans och slutar störa dem om de systematiska bristerna som till varje pris ska ignoreras. Där deras chefer sedan lägger locket på och ignorerar vetskapen om dessa brister och personalbeteenden, för det man inte ser och hör finns inte. Men det behövs en påminnelse om att problem som ignoreras inte försvinner, utan de växer, är det inte det som psykiatrin försöker lära oss patienter?

Men oroa er inte för det heller, för Västra Götalandsledningens kompis IVO har faktiskt gett tummen upp för både diskriminering och patientskador. Precis som Västra Götalandsledningen väljer IVO att ignorera problemen som rapporteras in, de går till och med så långt att besluta om att hindra att fler problem rapporteras om ingen dör.

Så psykiatrins patienter på botten dör och uppmuntras till det från flera håll i vårdpyramiden. Och både IVO och Västra Götalandsledningen i toppen säger att detta är en bra satsning. Det är inget annat än en utrensning.

ANNONS

Så som patient upprepar jag - slopa skitsnacket. För era argument om förbättrad vård går inte ihop när konsekvenserna är att isolera patienter från vård, rensa ut de som ses som obekväma, neka vård och hoppas på att patienterna dör för att ge er bättre siffror i era beslut.

VGR och IVO sviker patienterna

Sara Fennander, drabbad

ANNONS