Brinkåsen
Det kanske inte räknas att jag som har varit patient i den psykiatriska vården har åsikter. I vilket fall som helst så vet jag allt vad som behöver förstås om psykoser, menar signaturen Viola. Bild: Sebastian Lamotte

Patienter med psykoser utan drogberoende bör ha ett eget område

De ska också ha det fint med eget rum, egen toa och egen dusch. Personal som ordnar fram maten, menar signaturen Viola.

ANNONS
|

En filur som saknar empatiska förmågor sitter högt upp i den Västra Götalandsregionens hierarki och förordar George Orwells 1984 års metoder som behandling för patienter inom psykiatrin – tills de dör i skymundan. Det kanske inte räknas att jag som har varit patient i den psykiatriska vården har åsikter. I vilket fall som helst så vet jag allt vad som behöver förstås om psykoser. Därför säger jag som det är; flytta avdelning 95 för psykoser till eget område. Patienter med psykoser utan drogberoende bör ha ett eget område och inte vara bland missbrukare och kriminella.

De ska också ha det fint med eget rum, egen toa och egen dusch. Personal som ordnar fram maten. För det ska väl inte vara så att de kriminella ska ha det fint som på Brinkåsen. Än bättre är att de kriminella placerades på andra anstalter inom kriminalvården och inte tar plats inom den psykiatriska vården. Det är inte bara de kriminella som behöver få rum, utan det är vi helt vanliga människor som har blivit utbrända som behöver vård och omsorg. Vi som har blivit drabbade av kriminalitet av olika slag genom livet – såsom ofredanden och misshandel.

ANNONS

Att påstå att vi skulle må bra av att utsättas för än mer kriminalitet och det via psykiatrin i form av tvångsåtgärder. Det är samma sak som att säga; att vi har ingen rätt att leva och gör inte vi slut på oss själva snarast så ska samhället göra det via droger och nonchalans av våra rättigheter som fria individer. Det är bra att avdelning 95 flyttas ut från Brinkåsen – eller än hellre att de kriminella flyttas från området till fängelser och att Brinkåsen görs till ett mer öppet vårdområde för människor med psykoser. Som behöver vård under en längre tid.

Kom ihåg att det inte är samma sak med en människa som hamnar inom allmänpsykiatrin som den som hamnar i den rättspsykiatriska delen av psykiatrin. Och vad vet läkare om psykoser? Nada enligt min mening. Själv hamnade jag på en vårdavdelning i mars månad. Där låg jag utan att veta hur jag hade hamnat där och det efter att jag hade svimmat ute i snön (kommer ihåg efteråt).

Det första en läkare gjorde då denne kom in i rummet var att ställa frågor om mitt boende. En stor fysisk skada som jag hade i mitt vänstra underben var inte omlagt. Ja visst ja, jag klär mig i herrkläder och ser ut som jag ser ut. Och folk tror att på grund av mitt utseende så skulle jag därmed vara missbrukare av alla de slag. Fastän jag är 100 procent nykterist och avskyr till och med narkotiska mediciner.

ANNONS

Viola

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS