Eidar.
För att vara tydlig, vi slaktar inte Eidar, vi har sett till att Trollhätteborna fått bra betalt vid försäljningarna, menar debattören Peter Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande i Trollhättan. Bild: Christian Flodin

Peter Eriksson (M): ”Vi slaktar inte Eidar”

För att vara tydlig, vi slaktar inte Eidar, vi har sett till att Trollhätteborna fått bra betalt vid försäljningarna och vi fortsätter att ansvarsfullt utveckla Trollhättan med fler bostäder, menar debattören Peter Eriksson (M).

ANNONS
|

När vi i M, C och Kd tog över styret av Trollhättan för lite drygt ett år sedan var det helt uppenbart att vårt kommunala bostadsbolag hade stora ekonomiska utmaningar. Minst sagt. Detta visste Socialdemokraterna mycket väl om, eftersom både vd och ekonomichefer varit tydliga, men man orkade inte ta tag i problemen. Man blundade och körde på.

Problemen bestod framför allt i en gigantisk brist av underhåll, men också en sjunkande lönsamhet då kostnadsökningarna inte täcktes av hyresökningarna samt en ökande ränterisk. De styrande presenterade stolt att Eidar minsann skulle bygga 1 000 nya lägenheter och pressade på för detta, samtidigt som skolor och äldreboenden och LSS-boenden skulle byggas. Detta kallas i vardagligt tal för Ebberöds bank.

ANNONS

Vi som då var opposition såg detta och försökte få Socialdemokraterna att inse det, men de lyssnade inte, orkade inte eller ville inte. Vi hade även med aktieägartillskott i vår kommunala budget för att stärka upp bolaget, inte ens det hade Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna försöker nu sprida en falsk bild av att vi säljer ut Eidar. Att vi kapar goda kassaflöden. Att vi tar bort sociala mötesplatser för äldre med mera. I kommunfullmäktige presenterade Socialdemokraternas vice ordförande i Eidars bolagsstyrelse, siffror som var helt felaktiga. Att Eidar skulle förlora en intäkt på 17 miljoner är en lögn. Givetvis amorterar man inte bort de lägsta räntorna eller genomsnittsräntan på 2,66 procent, man amorterar de dyraste lånen på 4,5 procent. Vi minskar både ränterisk och räntekostnad.

Sanningen är att vi under ett års tid stärkt Eidar med nästan 1,2 miljarder. Dels genom två aktieägartillskott, dels genom en försäljning av cirka 10 procent av Eidars lägenhetsbestånd. Vi har fått bra värderingar och därmed gjort bra affärer för Trollhätteborna. Amorteringar av skulden har gjorts, pengar till underhåll har säkrats och vi har nu en möjlighet att fortsätta att utveckla bostadsmarknaden i Trollhättan.

För att vara tydlig, vi slaktar inte Eidar, vi har sett till att Trollhätteborna fått bra betalt vid försäljningarna och vi fortsätter att ansvarsfullt utveckla Trollhättan med fler bostäder.

ANNONS

Peter Eriksson (M)

kommunstyrelsens ordförande i Trollhättan

LÄS MER: Karl af Geijerstam: Därför är det bra att Eidar säljer hyresfastigheter

LÄS MER: Eidar säljer lägenhetshuset på Drottninggatan för 351 miljoner

LÄS MER: Sälj inte ut våra hem och vår trygghet på Fridhem!

ANNONS