För oss handlar det om att alla människor är lika värda. Det handlar om mänskliga rättigheter, menar skribenten.
För oss handlar det om att alla människor är lika värda. Det handlar om mänskliga rättigheter, menar skribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Rasismen finns och måste bekämpas

För oss handlar det om att alla människor är lika värda. Det handlar om mänskliga rättigheter, menar skribenten.

ANNONS

Replik till flera insändare.

Antirasistiskt nätverk i Trollhättan anser att det finns individer och grupper med klara rasistiska åsikter och att det finns organisationer som har nazistiska rötter.

Ibland får vi frågan om vad rasism är och ”varför pratar ni aldrig om den omvända rasismen”? Med rasism menas att man delar in människor i olika raser och sedan betecknar och behandlar dem olika utifrån den indelningen. I vardagen handlar det om hur individer blir utsatta för diskriminering eller särbehandling. I samhället handlar det om vilka normer och värderingar som styr och hur de påverkar beslut. Det kan vara beslut om olika regler för medborgarskap eller om vilka som får lediga jobb eller en bostad.

ANNONS

En vanligt förekommande uppfattning är att det handlar om intolerans och diskriminering mot olika grupper på grund av etnicitet, hudfärg, kultur eller religion. Inom forskningen finns flera perspektiv och definitioner av rasism.

Vi kartlägger rasism och använde inför valet en undersökning med en enkel fråga: Har du utsatts för rasism – ja eller nej? Vi ställde frågan i tre stadsdelar för att visa hur verkligheten ser ut för medborgare som bor i Trollhättan. Människor fick själva bedöma situationen. Med det resultatet som grund har vi vänt oss till partierna. Deras politiker kan redovisa sina planer för att motverka rasismen och främlingsfientligheten. Rasismen finns och måste bekämpas.

Vi vet också att i samhället finns uttalad rasism och tendenser via sociala medier där många intoleranta inlägg kränker olika grupper och människor med invandrarbakgrund. Det är kränkningar som går igen i attityder i samhället och i debatter om integration och segregation.

Vi säger också att den politik som bedrivs av högerregeringen, med M, KD och L och dess extrema stödparti Sverigedemokraterna, ökar polariseringen.

Vi vet att det finns individer, grupper och organisationer som vill inskränka grunden för den svenska demokrati som fyller 100 år. Men för oss handlar det om att alla människor är lika värda. Det handlar om mänskliga rättigheter.

ANNONS

Vi välkomnar debatt och engagemang från den stora, tysta majoritet som tycker alla människor är lika värda och vill förändra de negativa tendenserna i Trollhättan.

Antirasistiskt nätverk i Trollhättan (ARNT)

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS