drönarfilmer från centrala Trollhättan , Drottningtorget , centrum
Valresultatet visar att Sverige är en delad nation. Halva svenska folket röstade fram en rasistisk och främlingsfientlig regering, menar debattörer. Bild: Stefan Bennhage

Rasistiska tendenser är på frammarsch i Trollhättan

Valresultatet visar att Sverige är en delad nation. Halva svenska folket röstade fram en rasistisk och främlingsfientlig regering, menar debattörer.

ANNONS
|

Antirasistiskt nätverk i Trollhättan genomförde under juni – september en enkätundersökning i stadsdelarna Lextorp, Kronogården och Sylte. Vi har varit ute flera olika tillfällen för att ha dialog med medborgare som fått möjlighet att svara anonymt och frivilligt på en enkel fråga: Har du utsatts för rasism – ja eller nej? Vi fick svar från 103 personer och av dem svarade 78 procent ja.

Rasism och främlingsfientlighet är på frammarsch i Trollhättan. Valresultatet visar att Sverige är en delad nation. Halva svenska folket röstade fram en rasistisk och främlingsfientlig regering. Moderater, Kristdemokrater och Liberaler regerar men med stöd av krafter som har nazistiska rötter.

ANNONS

Sverige är nu en delad nation. Flera skribenter – inte minst på insändarsidor och i sociala medier - pekar på en sida som ”riktiga svenskar” och andra sidan som ”invandrare”. Människor som kommer från andra länder och deras barn anses inte tillhöra Sverige. Den nya regeringen kommer att förfölja, visitera, förbjuda invånare att vistas ute under vissa tider. Överhuvudtaget stämpla dem som ”de andra”.

Antirasistiskt nätverk i Trollhättan argumenterade flera gånger innan valet att om man väljer en regering som samarbetar med rasistiska krafter skapar det konflikter och ökade motsättningar. Den nya regeringen ställer grupper mot varandra genom att låta stödpartiet SD styra politiken. Det är inget vårt samhälle vinner på. Därför måste vi bekämpa detta på alla plan: politiskt, ekonomiskt och socialt.

Regeringen är redo för nästa fas med ännu mer extrema inslag: Attacker mot asylrätten, införande av kollektiv utvisning, krav på återvandring.

Vi vänder oss till politiska partier som vill se en annan väg i Trollhättan, för integration och mot rasism. Hur arbetar ni för att motverka rasismen och främlingsfientligheten i vår stad?

Antirasistiskt nätverk i Trollhättan

Robert Kozelka Ordförande

Jorge Pereira

Jan Lundqvist

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS