På IM gör vi inte skillnad på människor och människor, vi beklagar hur människor på flykt behandlas i Sverige idag, menar debattören.
På IM gör vi inte skillnad på människor och människor, vi beklagar hur människor på flykt behandlas i Sverige idag, menar debattören.

Regeringen måste ge ukrainare i Sverige bättre stöd

På IM gör vi inte skillnad på människor och människor, vi beklagar hur människor på flykt behandlas i Sverige idag, menar debattören.

ANNONS
|

Det är tyvärr tydligt att vi nu har både en regering och ett största oppositionsparti som inte har något som helst intresse av att Sverige ska vara ett möjligt land för människor på flykt. Detta trots att antalet människor på flykt i världen fortsätter att öka. I stället läggs all kraft på att svartmåla människor med annan bakgrund än svensk. De utmålas som hot, som kriminella, som fuskare, som en belastning och som att de inte vill ta ansvar för sitt nya hemland.

Om människor från Ukraina pratar man fortfarande bättre, men inte ens i deras fall är man intresserad av att ta beslut som kan underlätta deras liv i Sverige under tiden som kriget pågår i deras hemland.

ANNONS

På IM gör vi inte skillnad på människor och människor, vi beklagar hur människor på flykt behandlas i Sverige idag oavsett ursprung. När det gäller andra grupper känns det hopplöst att ens tro på någon förändring i det rådande politiska klimatet, men vad gäller ukrainare är det tydligt att regeringen i alla fall pratar om att man vill någonting. Dock är det också tydligt att det är oerhört långt mellan det som sägs och det som görs.

Massflyktsdirektivet var viktigt och relevant i början av kriget. Nu när människor från Ukraina varit i Sverige ett par år är det inte längre en hållbar lösning. De som har tillfälliga uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet kan inte få ett personnummer, vilket ställer till det när de söker jobb, lägenhet eller utbildning eller när de behöver göra bankärenden online eller för den delen följa sina barns utveckling i skolans plattformar.

Massflyktsdirektivet ger bara rätt till akut sjuk- och tandvård och vård som ej kan vänta och många sjukvårdstjänster är inte heller tillgängliga utan ett personnummer.

Samma direktiv gör det omöjligt att hyra bostad i första hand. Man hänvisas till en dyr andrahandsmarknad där det är lätt att hamna i händerna på oseriösa uthyrare.

Den naiva tanken att ukrainare snart skulle kunna återvända gjorde att de till en början inte fick möjlighet att lära sig svenska på SFI. De saknar ännu idag möjlighet att studera med studielån. Inte ens om du får ett jobb och betalar skatt får du det skyddsnät andra skattebetalare får om du till exempel hamnar i arbetslöshet.

ANNONS

Sverige är i nordisk jämförelse sämst i klassen. Om regeringen menar allvar med stödet till Ukraina så är det hög tid att börja på hemmaplan genom att ta hand om de människor som tvingats hit av Putins krig. Det är dags att regeringen går från ord till handling!

Därför kräver vi att regeringen handlar och:

• höjer den idag alltför låga dagersättningen på 71 kronor.

• ger ukrainare möjlighet att söka permanent uppehållstillstånd.

• under tiden ger ukrainare samma möjlighet som de som får uppehållstillstånd, däribland personnummer och rätt till vård och CSN-studier.

Martin Nihlgård,

generalsekreterare IM (Individuell Människohjälp)

ANNONS