koranbränning
Bränningar var galenskap som gjordes på medeltiden av oskyldiga som kallades häxor. Nu förstår vi bättre och håller oss till valborgseldar för att möta våren, menar skribenten. Bild: Stefan Jerrevång/TT

Ren galenskap att bränna heliga skrifter, flaggor och dockor

Vi borde göra ett folkuppror för att låta Sverige blir snällt igen och sluta mobbas, att inte gå från ord till handling, menar skribenten Pär Liljelood.

ANNONS
|

Fantastiskt civilkurage att stå upp för vanliga svenskars absoluta övertygelse: Att det är inte är okej att bränna vare sig heliga skrifter, flaggor eller partiledardockor. Kvinnan som släckte branden senast bör få en medalj och inte åtal.

Man ska ha respekt för andra människors tro och ska inte mobbas, förnedras eller förföljas. Varken för sin religion, ras, kön eller sexuella läggning.

Bränningar var galenskap som gjordes på medeltiden av oskyldiga som kallades häxor. Nu förstår vi bättre och håller oss till valborgseldar för att möta våren. Man ska vara snäll mot alla - då blir allt lite trevligare.

Det är en enorm skillnad mellan ord och handling! Yttrandefrihetsgrundlag och tryckfrihetsordningsgrundlag handlar om ord. Det förstår alla svenskar och nästan hela jordens befolkning.

ANNONS

Det är bara en drös ynkliga och fega ledande politiker som tror att de vinner röster på att låta några tokiga personer att bära sig åt, elda och skjuta i Sverige. Och förstöra för Sverige som snällt hjälper krigsdrabbade. Invandrare är arbetsamma och har kommit till Sverige för att de fått nog av krig och elände. De vill ha det lugnt.

Jag träffar i mitt jobb många olika människor och alla jag hittills mött har varit starkt emot alla vansinniga bränningar och mobbning. Jag minns när serber och kroater krigade - mina kunder sa då: ”Nu är vi i Sverige och här krigar vi inte mot varann. I Sverige är vi alla vänner”.

Det finns ingen grundlag som ger tillstånd att bränna varken heliga skrifter, flaggor, dockor, hus, bilar eller människor. Grundlagar handlar om ord och inte handling. Om det bara stoppat med ord skulle inga krig eller mord hänt för då krävs handling.

Makthavare: Stoppa brännandet direkt nu. Brännande är en fruktansvärt respektlös handling. Vi ska försvara oss mot exempelvis ryska angrepp och hjälpa angripna som kommer hit från exempelvis Ukraina. Men vi ska absolut inte angripa eller förnedra någon annan människa eller stat. Vi ska söka fred som vi alltid gjort.

ANNONS

Svenska folket: Vi måste låta våra makthavare fatta att vi inte tycker det är okej att låta människor göra stolleprov, bränna och bära sig åt.

”Koranbrandsläckaren” är värd en staty. Hon är den första person som vågade visa och göra vad vi svenskar tycker.

Vi borde göra ett folkuppror för att låta Sverige blir snällt igen och sluta mobbas. Och om tvunget byta till nya politiker med normalt vett i huvudet som klarar att skilja på ord och handling.

Pär Liljelood

ANNONS