Riksdagsledamöter från VG kan rädda kontanterna

Kontanttjänster i Västra Götaland fortsätter att avvecklas. Det visar en ny rapport från länsstyrelserna, som tycker att statens roll när det gäller kontanthanteringen bör ses över. Totalt 14 riksdagsledamöter från Västra Götaland har redan sagt att staten bör ta ett stort finansiellt ansvar för kontanthanteringen, skriver Bankomats vd Nina Wenning.

ANNONS
|

Det finns ett stort samhällsbehov av att det finns en fungerande kontanthantering runt om i Sverige, inte minst för människor i digitalt utanförskap och för samhällets krisberedskap. Nyligen släppte länsstyrelserna rapporten "Bevakning av grundläggande betaltjänster 2022". Där konstateras att tillgången till kontanttjänster fortsätter att försämras.

För Västra Götaland konstaterar länsstyrelsen bland annat att i jämförelse med föregående år så har antalet platser där man kan ta ut kontanter minskat med åtta procent och att antalet platser där man kan lämna in dagskassor har minskat med 18 procent.

Länsstyrelserna konstaterar att orsaken till försämringen är att kommersiella aktörer som erbjuder kontanttjänster har minskat sin service eller gått i konkurs. Deras slutsats är att statens roll när det gäller kontant- och betaltjänster behöver ses över.

ANNONS

Bankomat håller med. Konkret behöver staten gå in med finansiering för att upprätthålla kontanthanteringen. När efterfrågan på kontanter minskar blir det allt mindre lönsamt för företag att erbjuda kontanttjänster. Utan statlig finansiering finns det stor risk att nedmonteringen av kontanthanteringen kommer att fortsätta.

Anna Kinberg Batra leder just nu utredningen Statens roll på betalningsmarknaden, där hon bland annat ska ta ställning till statens respektive näringslivets ansvar för kontanthanteringen. Utredningen ska presenteras den 31 mars 2023, men Anna Kinberg Batra har redan avslöjat att hon tycker att staten behöver ta ett större ansvar. Om detta också innebär ett finansiellt ansvar är ännu oklart.

Många riksdagsledamöter har dock redan tagit ställning i den frågan. Totalt 153 riksdagsledamöter har svarat på den här enkätfrågan från Bankomat: "Tycker du att staten eller näringslivet bör ta det huvudsakliga finansiella ansvaret för att upprätthålla kontanthanteringen i samhället?" En majoritet, 51 procent, anser att staten helt eller huvudsakligen bör ta det finansiella ansvaret.

Av de 57 riksdagsledamöter som kommer från Västra Götaland har 28 svarat på Bankomats fråga. Totalt 14 av de svarande – däribland Ann-Sofie Alm, Jan Ericson, Gustaf Göthberg och Johan Hultberg från det största regeringspartiet Moderaterna – tycker att det finansiella ansvaret för kontanthanteringen helt eller huvudsakligen bör ligga på staten.

ANNONS

Efter att Betalningsutredningen har presenterats den 31 mars kommer regeringen sannolikt att lägga fram lagförslag på riksdagens bord. Bankomats uppmaning till riksdagsledamöter från Västra Götaland är att redan nu börja verka för att staten tar ett finansiellt ansvar för kontanthanteringen.

Nina Wenning,

vd Bankomat AB

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS