S applåderade när de skapade elkaoset

Den förra socialdemokratiska regeringen tillsammans med Mp, V och C har lagt ner fullt fungerande kärnkraft vilket orsakat dagens höga elpriser, menar debattören.

ANNONS

Det börjar bli hög tid att redovisa fakta i debatten om elkaoset. Det är den förra socialdemokratiska regeringen som tillsammans med Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet lagt ner fullt fungerande kärnkraft vilket orsakat dagens höga elpriser. I skrivande stund noteras nya rekordhöga elpriser vilket slår stenhårt mot såväl hushåll som företag. Nedläggningen av kärnkraft har dessutom resulterat i att Karlshamnsverket vid allt fler tillfällen eldat 140 000 liter olja i timmen och att vi tvingats importera smutsig kolkraft. Notan för den rödgröna energipolitiken är skyhög samtidigt som den alltså dessutom leder till högre svenska utsläpp.

När socialdemokraterna röstade igenom nedläggningen av fullt fungerande kärnkraft ljöd applåderna i riksdagens kammare från de rödgröna i bänkraderna. Nu är det annat ljud i skällan när de helt skamlöst kritiserar den nya regeringen för problem de själva skapat. Vi har barn i Sverige idag som fryser i hemmet för att föräldern inte har råd med uppvärmning på grund av ett skenande elpris, ett elpris som Socialdemokraterna är direkt ansvariga för. Det är deras politik som har lett oss hit. Aktiva val som de har gjort.

ANNONS

Sverige befinner sig i en energikris - samtidigt krävs ökad elproduktion för att klara av den omfattande elektrifieringen som ska genomföras. Den nya moderatledda regeringen lägger nu om energipolitiken och har påbörjat det mödosamma men alldeles nödvändiga arbetet med att återuppbygga ett robust elsystem som levererar klimatsmart el till låga priser, årets alla dagar och dygnets alla timmar. Därför föreslår regeringen flera budgetsatsningar för att stärka energiförsörjningen och underlätta under denna tuffa period. Det handlar bland annat om stöd till hushåll och företag, satsning på kärnkraftsforskning och ett särskilt stöd för energieffektivisering.

Den nya regeringen kommer lindra de ekonomiska plågorna för hushåll och företag under den värsta krisen. En del saker gör vi redan vid årsskiftet, andra saker kommer att ta lite längre tid. Den nya regeringen har bara suttit ett par månader vid regeringsmakten och den skamlösa kritiken från socialdemokraterna som bär ansvaret för problemen är stötande.

Vi har nu påbörjat arbetet med att laga det den förra regeringen förstörde under sina åtta års tid vid makten. Det kommer att ta tid och kräva ansträngning, men det är fullt möjligt att lösa Sveriges allvarliga problem. Den budget som regeringen nyligen presenterade är ett första steg.

Johan Hultberg (M)

ANNONS

Riksdagsledamot från Fyrbodal

ANNONS