S-MP måste sluta leka Svarte Petter

Miljöpartisten Madeleine Jonsson (MP) rycker ut till försvar för sin partikamrat, kulturminister Amanda Lind. Lind har fått utstå hård och välbefogad kritik för regeringens styvmoderliga behandling av kultur- och idrottssektorn under pågående coronautbrott.

ANNONS
|

Replik

Svar på "Vi ser alla hur kulturen blöder", 19 augusti.

Inte minst är vi många som ställt oss frågande till logiken att max 50 personer får samlas för att lyssna till en konsert samtidigt som det inte föreligger några begränsningar i besöksantal i exempelvis köpcentrum. Jonsson försvarar Lind med att det är ordningslagens utformning som är problemet och inrikesminister Mikael Damberg (S) är ansvarig för den lagstiftningen. Till detta försvar vill jag göra två kommentarer. För det första fattar regeringen beslut kollektivt. Lind och Damberg bär, tillsammans med regeringens övriga statsråd, ansvar för regeringens beslut. För det andra är det bekymmersamt att företrädare för regeringspartierna är upptagna av att peka finger på varandra. Regeringen och dess partier bör naturligtvis istället för att leka Svarte Petter ta ansvar för situationen och fokusera på att lösa problemen för berörda sektorer, företag, föreningar och ytterst för enskilda människor.

ANNONS

När coronapandemin slog till med full kraft mot Sverige och vår ekonomi i våras var regeringen hyggligt snabb med att sjösätta krisstöd och stödåtgärder riktade till stora företag och arbetsgivare. Men medan stora aktiebolag fick krisstöd utbetalt redan i mars har småföretag som driver enskilda firmor, så som kultursektorns många frilansare, lämnats i sticket av regeringen. I juni lyckades vi moderater driva igenom ett så kallat tillkännagivande i riksdagen om att regeringen skyndsamt ska återkomma med förslag som särskilt stärker de enskilda firmorna i krisen. Men fortfarande har regeringen inte återkommit samtidigt som vi ser hur kultursektorn är i fritt fall. Regeringen har vad det verkar tagit en rejäl semester. Det håller inte.

I dag torsdag är det ett extrainsatt möte i riksdagens finansutskott där vi moderater kommer söka majoritet för att köra över regeringen så att stöd också kan nå fram till våra minsta och mest utsatta företag. Vi vill bland annat att enskilda firmor ska kunna få a-kassa på deltid så att exempelvis den frilansade kulturarbetaren inte ska behöva lägga ner sitt företag för att få a-kassa. Och vi vill att fler företag ska kunna ta del av omställningsstödet liksom att lönekostnaden ska ses som en fast kostnad. Jag hoppas att regeringspartierna och Madeleine Jonsson (MP) nu kan sluta upp bakom våra förslag. Det är hög tid för S och MP att sluta leka Svarte Petter och istället ta ansvar.

ANNONS

Johan Hultberg (M)

Riksdagsledamot från Fyrbodal

ANNONS