Sänkta priser i kollektivtrafiken

Vänsterpartiet vill halvera priset på biljettpriser i kollektivtrafiken.

ANNONS
|

Om riksdagen ställer sig bakom förslaget kommer staten att finansiera halva biljettpriset på alla biljetter i kollektivtrafiken under ett halvår. I väntan på det har Vänsterpartiet i Västra Götalandsregionen föreslagit halverat pris på enkelbiljetter under tre månader.

Det finns flera skäl till våra förslag.

Kriget i Ukraina är vidrigt och det ukrainska folket dör, skadas, svälter och flyr sitt land. De problem som uppstår i Sverige med anledning av kriget kan aldrig jämföras med det. Men många i Sverige drabbas av ekonomiska problem, till följd av höjda bränslepriser, höjda livsmedelspriser och högre inflation. Som vanligt drabbas de hårdast som har minst marginaler i sin privatekonomi, oavsett om man reser med bil eller kollektivtrafik

ANNONS

Samtidigt sammanfaller de rekordhöga bränslepriserna med den internationella klimatkommitténs, IPCC, rapport 28 februari som tydligare än någonsin varnar för vad som händer med vårt bräckliga jordklot om vi inte ställer om i tid. Därför är det ett bra tillfälle att nu få fler att välja fossilfri kollektivtrafik, istället för att resa med de bilar som oftast drivs med fossila bränslen.

Det är nu vi ska vara modiga, vi vågar gå före och ta ett kliv mot ett mer hållbart samhälle. Ett kliv som börjar med att vi tillfälligt sänker biljettpriserna i kollektivtrafiken för att stötta upp det kollektiva resandet under denna pressade tid. Om fler reser tillsammans med Västtrafik till ett lägre pris än idag är det bra för resenären, för klimatet och för samhället.

Louise Jeppsson (V),

regionrådsersättare i Västra Götalandsregionen och ledamot i styrelsen för Västtrafik AB

Erik Järvelä (V),

distriktsordförande Vänsterpartiet Fyrbodal

Fahimeh Nordborg (V),

ledamot i regionfullmäktige

ANNONS