Vända på kronorna vara fattig
Men vi tycker det är oskäligt att lägga så stora prishöjningar på våra omsorgstagare, menar debattörer för V och S. Bild: Lisa Thanner

SD, M, C och KD gör de svagaste fattigare

För många av våra sköraste kan en 50-lapp göra skillnad mellan att få plus och minus att gå ihop, menar S- och V-debattörer.

ANNONS
|

Tack vare S och V höjdes inga taxor inom omsorgerna i Trollhättan under 2023. Vi grundade vårt beslut på att höjda taxor för de människor som har rätt till stöd och hjälp inom omsorgerna – våra äldsta, funktionsnedsatta, psykiskt och fysiskt sjuka – också drabbas hårt i de dyrtider som råder. För många av våra sköraste kan en 50-lapp göra skillnad mellan att få plus och minus att gå ihop. Förra året gick vårt förslag igenom trots att M, KD och C röstade emot.

Sedan 2022 har konsumentprisindex ökat med 18 procent. Det gör självklart att kostnaderna inom omsorgerna också har ökat. Men vi tycker det är oskäligt att lägga så stora prishöjningar på våra omsorgstagare; höjningar av taxorna i den nivån kommer att leda till att många av de med lägst inkomster kommer att få det svårt att få ekonomin att gå ihop.

ANNONS

Från S och V tycker vi att det därför finns anledning att fortsatt skydda våra sköraste genom dyrtiden. När löner och ersättningar börjar komma ikapp prisökningarna – många förutspår bättre tider 2025 – kan avgifterna successivt höjas igen.

Men när omsorgsnämnden den 26 oktober hade frågan på sitt bord stod S och V ensamma som försvarare av de mest skörast ekonomi. Ledamöterna från SD, M, C och KD ställde sig samtliga, utan omsvep, bakom att höja taxorna inom omsorgerna kommande år. Och inte bara höja – de vill dessutom per omgående kompensera för de frysta taxorna 2023, vilket gör att höjningen blir mycket kännbar. Dock med ett undantag: Taxan för larm behålls på nuvarande nivå och den föreslagna höjningen på närmare 18 procent (från 340 till 400 kronor) avslogs.

Vi från S och V reserverade oss givetvis. För oss är det självklart att värna de mest utsatta från sådana här ekonomiska försämringar. Med en annan majoritet i staden hade utfallet blivit ett annat.

Mussa Selim (S)

Gruppledare för Socialdemokraterna i omsorgsnämnden i Trollhättan

Torvald Asplund (V)

Gruppledare för Vänsterpartiet i omsorgsnämnden i Trollhättan

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS