Högerregeringen har återigen överraskat forskarsverige med ett dråpslag, menar skribenten.
Högerregeringen har återigen överraskat forskarsverige med ett dråpslag, menar skribenten. Bild: Vilhelm Stokstad / TT

SD-regeringen hotar både forskningen och biståndets kvalitet

Högerregeringen har återigen överraskat forskarsverige med ett dråpslag, menar skribenten.

ANNONS
|

Högerregeringen har återigen överraskat forskarsverige med ett dråpslag. I april meddelade utbildningsminister Mats Persson plötsligt att tidsperioden för förordnandet av styrelserna för högskolor och universitet halveras, vilket i ett slag försämrade möjligheterna att bedriva ett långsiktigt strategiskt arbete. Agerandet uppfattades av många som ett indirekt hot om att bli utbytt för den som inte behagar SD-regeringen och resulterade i både protestbrev från lärosätenas rektorer och en KU-anmälan.

Den 27 juni kom nästa dråpslag mot forskarsverige. Dagen före midsommar beslutade regeringen plötsligt att anslaget för utvecklingsforskning till Vetenskapsrådet (VR) skulle stoppas. Detta trots att det så sent som i regleringsbrevet för 2023 aviserades anslag om 180 miljoner till utvecklingsforskning. Med ett pennstreck omintetgjorde regeringen därmed arbete motsvarande flera årsarbeten.

ANNONS

Det är både respektlöst och ineffektivt. Högerregeringen verkar vilja göra nedskärningar och oförankrade beslut till sitt signum. Kanske vill man skapa en känsla av att ingen går säker från regeringens utsträckta arm, kanske är man helt enkelt dålig på att planera och förankra beslut. Vad vi vet är att agerandet inte bara skapar oro och försämrade planeringsförutsättningar, utan också sämre effektivitet. Vi vet att utvecklingsforskningen främjar utbildning, stärker mänskliga rättigheter, demokrati, ett gott styrelseskick och bidrar till jämställdhet. Därför är det sorgligt att se hur Liberalerna nu viker ner sig för Sverigedemokraterna och Moderaternas iver att skära i det svenska biståndet.

Redan vid budgetbeslutet i december 2022 togs drygt hälften av forskningsanslaget inom Sida bort. SD-regeringens agerande hotar både forskningen och biståndets kvalitet. Den oförutsägbara och maktfullkomliga hanteringen av forskningens förutsättningar skapar därtill både oro, frustration och ineffektivitet. Om svensk forskning ska kunna leverera i världsklass måste forskare kunna lita på att regeringen ger långsiktigt stabila och transparenta besked. Forskningen blir knappast bättre av att leva under det ständiga hotet om att regeringen med ett nytt pennstreck ska omintetgöra arbetsinsatser, resurser, strukturer eller planeringsförutsättningar.

Mats Wiking, S

utbildningsutskottet i riksdagen

Trollhättan

ANNONS