Vi gröna tycker att det är tråkigt att dessa lögner gång efter gång upprepas av SD och deras konservativa vänner, menar skribenterna.
Vi gröna tycker att det är tråkigt att dessa lögner gång efter gång upprepas av SD och deras konservativa vänner, menar skribenterna. Bild: Mostphotos

SD sprider myter och lögner

Vi gröna tycker att det är tråkigt att dessa lögner gång efter gång upprepas av SD och deras konservativa vänner, menar skribenterna.

ANNONS

Replik till: ”EU-parlamentet röstade om restaurering av natur – ”uselt”

En lögn blir inte en sanning bara för att den upprepas fler gånger. Det borde Sverigedemokraterna ha lärt sig. Men tyvärr är det inte bara SD:s insändare som dryper av felaktigheter. Det gör även hela debatten om naturrestaureringslagen. Men låt oss då reda ut några frågetecken.

Syftet med lagstiftningen är att återställa skadad natur. Att laga det som är trasigt, ett plåster på de enorma sår i naturen som människan skapat. För naturen är skadad. Sverigedemokraterna menar att den biologiska mångfalden inte är hotad. Men faktum är att 80 procent av EU:s ekosystem är i dåligt skick. 80 procent!

ANNONS

SD pekar även på kostnaderna för att skydda naturen. Men låt oss då berätta vad kostnaderna blir för att inte göra något. EU-kommissionen har räknat med att förlusten av biologisk mångfald kan ha kostat så mycket som 18 000 miljarder mellan 1997 och 2011. Samtidigt är vinsterna enorma. För varje investerad krona kan vi få 38 kronor tillbaka om vi satsar på naturrestaurering. Det finns nästan inga andra investeringar som garanterat ger så god avkastning! Det här är siffror som Sverigedemokraterna känner till, men inte vill låtsas om.

Dessutom upprepas en annan lögn. Att EU-lagen skulle få stora konsekvenser för svensk vattenkraft är inte sant. Det finns stora undantag för förnybar energi, som i lagen ses som ett överordnat intresse. Så vi kan lugna SD med att vattenkraften får vara kvar.

Vi gröna tycker att det är tråkigt att dessa lögner gång efter gång upprepas av SD och deras konservativa vänner. Naturrestaurering är helt nödvändigt för att nå våra klimatmål och målen om biologisk mångfald. Utan en väl fungerande natur blir det svårt för Europas skogar att klara av ett förändrat klimat, vår matproduktion kommer att hotas, och en levande landsbygd blir ett minne blott.

Att EU-parlamentet antog naturrestaureringslagen för två veckor sedan är en grön seger. Äntligen kan EU:s förstörda ekosystem byggas upp igen. Men det är inte bara vi miljöpartister som välkomnar lagen - det gör även EU:s medlemsländer. Att SD inte vill hörsamma naturens klagan eller medlemsländernas efterfrågan är skrämmande.

ANNONS

Men SD spär även på en annan myt. Att det svenska jord- och skogsbruket är hållbart. Det är inte sant. Den kraftiga förlusten av biologisk mångfald är det tydligaste vittnet till det. Och det är klimat- och miljöpolitiken som Sverigedemokraterna förespråkar som är orsaken.

Pär Holmgren

EU-parlamentariker för Miljöpartiet de gröna

Alexander Witte

språkrör för Miljöpartiet de gröna i Trollhättan

Johanna Nylander

språkrör för Miljöpartiet de gröna i Trollhättan

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS