a-kassa låg lön
Det kommer fler varsel och flera branscher säger att det börjar bli svårt att behålla personal, menar debattörer. Bild: Martina Holmberg / TT

SD sviker löntagare med låg lön

Åkesson blir svarslös på frågan om inte det stämmer att de som tjänar under 30 000 kronor per månad kan få ända upp till 2 600 kronor lägre i a-kassa om den SD styrda regeringen genomför förslaget, menar debattörerna.

ANNONS
|

Tjänar du mindre än 30 000 kronor per månad som anställd? Känner du dig osäker för att någon gång i framtiden drabbas av arbetslöshet? Det kommer fler varsel och flera branscher säger att det börjar bli svårt att behålla personal.

Då är det viktig läsning för dig och det är du som drabbas av SD-sveket tillsammans med regeringspartierna. De som bildar en majoritet i riksdagen som har tillsatt en utredning som ska förändra arbetslöshetsförsäkringen. Inget bidrag utan en försäkring som ofta följer med att du är medlem i en fackförening.

Åkesson framträder i SVT och menar att det kommer att bli en förbättring, men blir svarslös på frågan om inte det stämmer att de som tjänar under 30 000 kronor per månad kan få ända upp till 2 600 kronor lägre i a-kassa om den SD styrda regeringen genomför förslaget.

ANNONS

Dessutom tycker SD att du bara behöver en ordentlig försäkring under 100 dagar, sedan ska ersättningen minska och frågan är om SD delar Moderaternas syn att du inte ska slöa till utan söka nytt jobb. Byta bransch eller flytta långt bort, med eller utan familj.

Vi socialdemokrater har inga som helst planer på att försämra skyddet för den som blir arbetslös och redan innan har knappa marginaler. Däremot har s-ledda regeringar höjt taket i a-kassan, så att statens försäkring ska täcka inkomstbortfall även för de löntagare som tjänar bra. Vissa fackföreningar har särskilda inkomstförsäkringar vid arbetslöshet, men staten har huvudansvaret för att det ska finnas en gedigen, hållbar nivå för försäkringen som faller ut för den som har betalt in premien till arbetslöshetskassan och blir arbetslös.

Svensk arbetarrörelse har länge haft som målsättning att ersättningen vid arbetslöshet ska vara så hög som möjligt, så att ingen ska behöva ta ett arbete där lönen är låg eller till och med dumpad. För oss är det en ideologisk fråga. Alla löntagare tillsammans så att inte arbetsgivare kan sätta mycket lägre löner och att det skapas en arbetsmarknad för särskilt lågavlönade som det finns i många länder utanför Norden.

SD föreslår att nivån på a-kassan ska sänkas för alla som tjänar mindre än 30 000 kronor per månad. Det innebär att SD hjälper arbetsgivare att pressa ner lönerna för de löntagare inom Dalslands område som idag redan tjänar ganska dåligt och därför även kan se fram emot en låg pension.

ANNONS

Tiderna förändras. Nyligen kom nyheten att företag och företagare exempelvis inom Melleruds kommun visar på den högsta lönsamheten inom hela Fyrbodals området och det är mycket glädjande. Det visar på ett allmänt plan att det finns utrymme för att förhandla fram högre löner även för jobb som utförs inom landsbygdskommuner, kanske över 30 000 kronor per månad för att slippa att drabbas av SD sveket.

Högre löner är även avgörande för att kunna öka en landsbygdskommuns skatteintäkter. Vi Socialdemokrater ser det som mycket angeläget att lönsamma företag etablerar sig inom exempelvis Melleruds kommun. En kommun som vi på många sätt är stolta över. Vi andas framtidstro och utveckling och menar att det krävs pigga entreprenörer och utbildad arbetskraft. För att lyckas krävs en politisk synvända där utrikes födda som vill bo och verka inom kommunen måste få fortsätta integreras.

Att som nu försöka minska invandringen för att förbättra integrationen kommer att leda till arbetskraftsbrist, när färre ska försörja fler, främst på grund av förändrad åldersstruktur. På lång sikt behöver vi knäcka koden och många fler som är födda inom kommunens gränser måste lockas att utbilda sig och hitta spännande sysselsättning, men bo kvar i vårt vackra landskap.

För Socialdemokraterna i Mellerud

ANNONS

Michael Melby, gruppledare

Olof Sand, ledamot, kommunstyrelsen

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS