Sjukpensionen – en viktig del av tjänstepensionen

Tjänstepensionen ITP är mer än bara en garanti för en bra tjänstepension.

ANNONS

ITP innehåller ett helt paket med försäkringar och skydd, men den viktiga sjukpensionen känner inte alla till. Den kan ge Västra Götalands 99 000 privatanställda tjänstemän upp till 85 procent av lönen om de blir långvarigt sjuka.

Att tjänstepensionen är en allt viktigare del av den framtida pensionen vet många i Västra Götaland redan. Men inte alla vet att det ingår ett helt paket med försäkringar och skydd i den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP, både under och efter arbetslivet.

ITP sjukpension är en av försäkringarna som ingår. Den kompletterar ersättningen från Försäkringskassan och ger 99 000 ekonomer, jurister, systemvetare och andra privatanställda tjänstemän i Västra Götaland extra ersättning vid långvarig sjukdom.

ANNONS

Jag vill ge tre tips som kan bidra till ekonomisk trygghet vid sjukdom:

1) För privatanställda tjänstemän i Västra Götaland som har ITP är det enkelt. Anmäl som vanligt till arbetsgivaren om du blir sjuk. Efter 90 dagar gör arbetsgivaren en anmälan till Collectum som administrerar ITP.

2) Skaffa dig en helhetsbild av sjukersättningen från arbetsgivare, Försäkringskassan och ITP Sjukpension på Ersättningskollen.se.

3) Se till att arbeta hos en arbetsgivare som har kollektivavtal. Om inte arbetsgivaren erbjuder tjänstepension, försäkringar och skydd – förhandla till dig det.

Den som drabbas av sjukdom får ersättning från både arbetsgivaren och Försäkringskassan under de första 90 dagarna. Från dag 91 upphör sjuklönen från arbetsgivaren och då täcker ITP sjukpension upp så att du får ut cirka 85 procent av din lön.

Med ITP sjukpension har den som drabbas av långvarig sjukdom ett skydd som bidrar till ekonomisk trygghet när livet ställs på ända. Den som är sjuk och får ersättning från Försäkringskassan fortsätter dessutom att tjäna in till sin tjänstepension.

Detta tack vare en försäkring som fack och arbetsgivare tillsammans har kommit överens om, och som arbetsgivaren betalar för. Ur ett samhällsperspektiv bidrar det till stabilitet och avlastning av de offentliga stödsystemen.

Tjänstepensionen ITP är alltså ett enkelt sätt för Västra Götalands 10 000 arbetsgivare med kollektivavtal att försäkra sig om att de anställda är väl omhändertagna. Privatanställda tjänstemän i Västra Götaland som jobbar på företag med kollektivavtal kan vara säkra på att ha ett livslångt trygghetspaket och en tjänstepension i toppklass.

ANNONS

Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum

ANNONS