korruption
Det finns uppenbarligen pengar, mycket pengar, att tjäna eftersom de med kriminella avsikter intresserar sig för de olika verksamheterna, menar Marianne Abrahamsson. Bild: JESSICA GOW / SCANPIX

Sjunkande ranking vad gäller korruption

Kan det ha att göra med att många/de flesta samhällsfunktioner nu lämnats öppna för privat verksamhet? uttrycker Marianne Abrahamsson.

ANNONS
|

Sverige sjunker i ranking när det gäller korruption. Kan det ha att göra med att många/de flesta samhällsfunktioner nu lämnats öppna för privat verksamhet?

Det finns uppenbarligen pengar, mycket pengar, att tjäna eftersom de med kriminella avsikter intresserar sig för de olika verksamheterna. De förfogar också över resurser så de har möjlighet. Jag säger inte att de gör det - men de har resurserna för det - att muta/hota tjänstemän för att komma över attraktiva kontrakt. Det förvånar mig att den diskussionen inte alls förs. Detsamma gäller för motiven för att privatisera till exempel skolan.

Det skulle innebära effektivisering, nya metoder och allmänt bli bättre. Inget av detta har infriats i någon större omfattning. Tvärtemot - nu börjar tillskyndarna upptäcka verkligheten och säga att kontrollen över verksamheterna måste bli bättre. I många fall säkerligen från närmast noll kontroll. Att det innebär rejäla kostnader talas det inte ett ord om. En ytterligare kostnad till de ökade som privatiseringen inneburit/innebär.

ANNONS

Dags för både oss väljare och politiker att tänka efter. Och agera.

Marianne Abrahamsson

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS