”Skälig levnadsnivå” – att äldre ska få bestämma om sin mat

Redan 2015 skrev jag en motion om ”Laga-mat-garanti” för de äldre i Trollhättan, menar skribenten.

ANNONS
|

De kylda matlådornas inträde i de äldres hem i Trollhättan har varit föremål för livliga debatter en lång tid. Själv har jag varit helt emot införandet av kylda matlådor. Redan 2015 skrev jag en motion om ”Laga-mat-garanti” för de äldre i Trollhättan. Motionen lämnades in till kommunfullmäktige av dåvarande gruppledaren i dåvarande Folkpartiet. Jag menade att det var en ”skälig levnadsnivå” att våra äldre själva skulle få bestämma om de vill att maten ska lagas direkt i sitt hem. Att få känna doften av mat som lagas i hemmet är exempel på god livskvalitet. Det ökar dessutom aptiten och kan vara ett recept för att förebygga undernäring. Det tidigare socialistiska styret avslog givetvis detta.

ANNONS

Det blev för dyrt att satsa 3.7 miljoner kronor/år på detta. Överlag har det år efter år alltid varit för dyrt att göra lite extra och satsa på lite bättre kvalitet på äldrevården. Många bra och fina motioner som skulle förbättrat villkoren för våra äldre har röstats bort och avvisats från socialisterna. Det är med sorg och vrede jag läser i TTELA om” ljusa krypande maskar som rörde på sig i kötträtten” i en av våra äldres kylda matlådor. Sorg för alla år, som äldre bortprioriterats av dessa politiker och för alla rop på hjälp från personalen, som inte blivit lyssnade på. Vrede för att samma politiker var så ivriga att införa dessa kylda matlådor, att de till och med såg till att få dem levererade från ett storkök i Stockholmstrakten.

Detta har sedan samma politiker nu mage att säga ”att de känner sig lite lurade av”. Vet de inte ens var och hur de beställer. Det är tur att ni nu är avsatta. Företaget Sodexo ”beklagar det som hänt”. Jag menar att det inte alls är tillräckligt. Det finns ingen som helst ursäkt för att maskar kryper runt i kötträtten. De påstår att masken sannolikt kommer från råvaran. Men är det inte företaget Sodexo som ansvarar för att beställa bra och fräscha råvaror. Görs inga kontroller? Den spontana kommentaren från nytillsatta ordföranden i kommunstyrelsen Peter Eriksson (m) ”Fy fan, rent ut sagt”, den instämmer jag helhjärtat i.

ANNONS

Det är dags nu att se över hela vår äldreomsorg i Trollhättan. Det är dags att börja behandla våra äldre med respekt och eget självbestämmande. De vet bäst själva vad de vill äta. Om de vill ha maten lagad i sitt hem. Vilken leverantör de annars ska välja. Alternativen är väldigt många om man bara vill se dem. Så nu hoppas jag på öppna ögon och öppen dialog.

Eva Castberger

ANNONS