Skolmaten ska vara sund

Inför skolstarten vill Jonas Norberg att eleverna ska påtvingas vegansk kost. Liksom han gjort förr om åren.

ANNONS

Replik

Svar på "Växtbaserad skolmat ger elever framtidshopp", 11 augusti.

Han påstår att kött skulle vara ohälsosamt och driva på ”klimatkrisen”. Det är helt fel.

Människans matsmältning liknar mer rovdjurens än gräsätarnas. Vi behöver vissa animala proteiner och fetter. Särskilt fet fisk som makrill är rik på nyttig omega-3-fettsyra.

Vegetabilierna i kosten bidrar till flera av våra vanliga folksjukdomar: Övervikt, diabetes och hjärtsjukdomar. Cancerceller lever på högt blodsocker, som vi får av socker och stärkelse: potatis, bröd, ris, pasta, etcetera. Dessa varor begränsas i hälsodieten LCHF, Low Carbohydrate High Fat.

Universitetet i Graz, Österrike, har undersökt hälsan hos veganer och dem som åt en balanserad kost.

Veganer var oftare sjuka, får oftare cancer (4,8 procent jämfört med 1,8 procent), får 1,5 gånger fler hjärtinfarkter, belastar psykvården mer och får ungefär dubbelt så mycket allergier. Det är inte hälsosamt att avstå från animalisk kost, googla ”vegetarisk nyttigare graz”.

ANNONS

Kossor skadar inte klimatet. Allt de äter och de själva består av kolföreningar, vars kol kommer från luftens koldioxid. De kan inte höja luftens halt. Den gasen är växternas viktigaste näring och förutsättningen för allt liv.

Norberg tror att mer koldioxid höjer den globala medeltemperaturen. Data från en miljon väderballonger under många år har visat att koldioxidens verkan på klimatet är noll. Detta bekräftas av studier på grannplaneternas atmosfärer.

Det finns ett enda klart resultat av atmosfärens högre halt av koldioxid sedan 50-talet: Dramatiskt större skördar som lyft en fjärdedel av mänskligheten ur svält och misär.

Vårt klimat styrs främst av solens varierande aktivitet, som nu är lika extremt låg som för 200 och 400 år sedan. Då var klimatet kallt, vilket är vad vi kan vänta de närmaste decennierna.

Det finns ingen förfärligare politik än den som drivs av ”världsförbättrare” med fixa idéer om att ändra på människorna med totalitära medel.

Sture Åström

nätverket KLIMATSANS

ANNONS