Slusscaféet i Trollhättan
Som betalande gäst har man två motprestationer för pengarna. Krav och förväntningar. Slusscaféet uppfyller kravet, menar Trist turist. Bild: Andreas Olsson

Slusscaféet håller konditoripriser men levererar inte det förväntade

Sjaskig byggnad, sjaskig uteservering, mediokert utbud, stängd glasskiosk, horribelt dåligt kaffe, trasiga gamla parasoller och skräpigt, menar Trist turist.

ANNONS
|

Det finns några heliga kor i den här staden Trollhättan som man aldrig får kritisera eller komma med synpunkter mot. Därför ska jag inte lägga in några lokalpatriotiska synpunkter utan helt enkelt ifrågasätta vad man får för pengarna egentligen.

Den heliga kon i detta fall heter Slusscaféet. Nu tror jag ju inte att det kommer att gå oemotsagt hur man än vinklar och vrider på det, det är ju som sagt en helig ko.

Som betalande gäst har man två motprestationer för pengarna. Krav och förväntningar. Slusscaféet uppfyller kravet, man får det man beställt (det som finns att beställa rättare sagt). Värre är det med förväntningarna. Sjaskig byggnad, sjaskig uteservering, mediokert utbud, stängd glasskiosk, horribelt dåligt kaffe, trasiga gamla parasoller, skräpigt och halvrutten ”balkong” eller vad man ska kalla hyllan mot 1700 års slussled.

ANNONS

Är detta vad Trollhättan har att erbjuda? Ett föreningsdrivet sjaskigt fikaställe (det kan inte med berått mod kallas kafé). Synd och skam. Är det föreningen som äger stället?

Till det positiva. Glada trevliga ungdomar som gör sin uppgift efter bästa förmåga, men den ansvarige för den här verksamheten skulle nog ta sig en funderare. Där slutar det positiva.

Trollhättan som besöksstad – vilket jag förutsätter att det finns ambitioner till, åtminstone i skrift, borde ställa högre krav på verksamheten som bedrivs. Men det kanske man inte kan, eller vill.

Jag och mitt sällskap, samt bordsgrannarna intill som vi diskuterade detta med, kommer inte sätta vår fot på stället innan en erfaren krögare eller konditor får möjligheten att satsa på en upplyftande verksamhet värd pengarna. För Slusscaféet håller konditoripriser men levererar inte ens hälften av förväntade upplevelsen. Man kunde åtminstone fått en matchbiljett som kompensation för besöket, då kanske det hade varit värt det. Beroende på matchresultatet vill säga.

Trist turist

Svar direkt:

Det är Sjöfartsverket som äger Slusscaféets byggnad och fastigheten Åker 10:1, som också är ett Statligt Byggnadsminne.

Slusscaféets byggnad har under många år förvanskats med utbyggnader, ombyggnationer och en utemiljö som glömts av. Enligt vår förordning om Statliga Byggnadsminnen och dess skyddsbestämmelser så ska byggnaden och miljön behandlas på ett speciellt sätt.

ANNONS

Byggnad och utemiljö har genomgått en förstudie under 2023 och i detta nu våren 2024 pågår en projektering inför en kommande renovering.

En renovering av slusscaféet kommer påbörjas i september och pågå till sommaren 2025. Exteriört har Riksantikvarieämbetet godkänt de antikvariska åtgärderna och Invändigt blir det en helt ny layout då inga utbyggnader kommer finnas kvar.

Det kommer bli en fantastisk plats där vi åter igen kommer att uppleva en historisk byggnad mellan 1800 och 1844 års slussled, men också en nystart av Slusscaféet

Carl Maxe

Fastighetsförvaltare

Skoftebyns IF har erbjudits att besvara men har avböjt. Insändarredaktionen

ANNONS