höjd skatt för 57:orna
En pensionerad 57:a i genomsnitt tvingas betala drygt 2000 kronor mer i skatt, och en som fortfarande arbetar drygt 3000 kronor mer i skatt - varje månad! menar debattörer. Bild: JESSICA GOW / SCANPIX

Socialdemokraterna svek 57:orna – vi rättar till det

Med det socialdemokratiska lagförslaget skulle en pensionerad 57:a i genomsnitt tvingas betala drygt 2000 kronor mer i skatt, menar debattörer.

ANNONS

Strax innan sommaren förra året röstade riksdagens partier om ett socialdemokratiskt lagförslag gällande höjda åldrar i pensionssystemet och andra trygghetssystem. Sverigedemokraterna har länge varit kritiska till förslaget och röstade därför, som enda parti, emot höjningen.

Det socialdemokratiska lagförslaget och de andra partiernas beslut att höja åldrarna har med rätta rört upp känslor, framförallt bland landets 57:or som drabbades av en brutal skatteorättvisa, där de bland annat gick miste om det förhöjda grundavdraget för 2023. Med det socialdemokratiska lagförslaget skulle en pensionerad 57:a i genomsnitt tvingas betala drygt 2000 kronor mer i skatt, och en som fortfarande arbetar drygt 3000 kronor mer i skatt - varje månad!

ANNONS

Att tvingas betala upp till 24.000-36.000 kronor mer i skatt under innevarande år slår naturligtvis sönder privatekonomin för väldigt många, inte minst de som redan lever med små ekonomiska marginaler och i tider av hög inflation.

Samma orättvisa har också riskerat att drabba landets 59:or då åldersgränsen för det förhöjda grundavdraget kommer att höjas ytterligare en gång, år 2026. Totalt handlar det om drygt 225.000 personer som skulle drabbats av detta enorma svek. Bara i Västra Götalands län handlar det om drygt 38.000 personer som skulle tvingats till denna skatteplundring.

I en satsning på totalt 6,6 miljarder kronor sätter vi dock stopp för detta och kompenserar nu tillsammans med övriga delar av Tidöpartierna alla de som drabbats, och som skulle komma att drabbas, av detta socialdemokratiska haveri. Allt annat hade varit både orimligt och omoraliskt.

Sverigedemokraterna är, och kommer alltid att vara, garanten för en tryggare välfärd och ett mer rättvist samhälle. Alla ska med – på riktigt.

Oscar Sjöstedt

Ekonomisk-politisk talesperson Sverigedemokraterna,

Anders Strand (SD)

Gruppledare Vänersborg,

Lasse Henriksen (SD)

Gruppledare Trollhättan

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS