Stöd landsbygden och sluta stötta rika bilister

Replik till "Moderaterna vill sänka priset med fem kronor litern"

ANNONS

Att hushållen drabbas av ökade energipriser är hett stoff för politikerna. Att moderaterna vill sänka bensinpriset vid pumpen anser vi är ett kortsiktigt, populistiskt och trångsynt utspel. Det behöver kosta att smutsa ner. Tid att börja minska utsläppen och göra det billigare att vara klimatsmart både i stad och på landsbygd. Det finns smartare lösningar.

Just nu måste vi hålla flera kriser i huvudet samtidigt. Vi tror att det går att leva klimatsmart och ställa om både i storstäderna och landsbygden. Kommuner har en nyckelroll i omställningen till ett mer hållbart samhälle. Just därför föreslår Miljöpartiet ett ökat stöd till landsbygden genom en rad åtgärder och fördelningsförslag som alla hjälper hushållen genom denna tid av oro och klimatkris. Dessa förslag ger mer totalt till landsbygden än kortsiktiga bränslesubventioner.

ANNONS

Därtill visar en färsk analys från Europeiska Transport & Environment att de subventioner som kompenserar för höjda bränslepriser kommer att ge i snitt åtta gånger mer pengar till de rikaste bilägarna än till EUs fattigaste bilister då de rika kör mer och använder mer bränsle. T&E föreslår istället direkta ekonomiska stöd till låginkomsthushåll.

Några konkreta förslag från Miljöpartiet på stöd är 2000 kronor till alla på landsbygd, sänkta kostnader för att driva företag i glesbygd, fler laddstationer för elbilar, satsningar på tåg och kollektivtrafik, mer samhällsservice på landsbygd, digitalisering och bredband samt en omställning av EU:s jordbruksstöd.

Miljöpartiet har länge drivit frågan om att höja vår självförsörjningsgrad både när det gäller mat, energi och bränsle. Aldrig har det varit tydligare än nu när det börjar göra riktigt ont i plånboken hur viktig den fossilfria omställningen är där stöd ska ges till dem som behöver det på rätt sätt.

Janine Alm Ericsson,

riksdagsledamot

Emma Norén,

ordförande Miljömålsberedningen, distriktsordförande Miljöpartiet

Esther O’Hara

gruppledare Miljöpartiet de gröna, Trollhättan

ANNONS