psykiatri
Vården måste finnas för dig där du behöver den och när du behöver den. För det är just så vi skapar en tryggare, robustare och mera jämlik vård, menar skribenten. Bild: Johan Nilsson/TT

Stor skandal att lägga ner öppenpsyk i Munkedal

Vården måste finnas för dig där du behöver den och när du behöver den. För det är just så vi skapar en tryggare, robustare och mera jämlik vård, menar skribenten.

ANNONS
|

NU-sjukvårdens styrelses beslut om att lägga ner öppenpsykiatriska mottagningen i Munkedal och samlokalisera den med liknande verksamheter är ren skandal och förödande. Den psykiatriska vården centraliseras och patienter mister tryggheten i att ha sin vård nära till hands.

Ordförande i NU-sjukvårdens styrelse Anna Kahn förklarar att beslutet i NU-sjukvårdens styrelse är taget utifrån ett ekonomiskt perspektiv, deras målsättning är ändå att det på sikt ska kunna skapa möjligheter för vuxenpsykiatrin att bygga upp en mer robust och modern psykiatri, där vården kan ges mer jämlikt till patienter som behöver specialistpsykiatri.

Som sjuksköterska inom vuxenpsykiatrin i NU-sjukvården ser jag inte att beslutet skulle kunna skapa dessa möjligheter. I stället ser jag hur samlokaliseringar av psykiatriska öppenvårdsmottagningar skapar en allt svagare och omodern psykiatri som går ifrån det reformarbete som drivits om att förflytta vården närmare patienterna, vilket gör det allt svårare för patienter inom specialistpsykiatrin att erhålla den vård de behöver.

ANNONS

För just denna så utsatta och sköra patientgrupp som specialistpsykiatrins patienter utgör, är närhet till sin vård av största betydelse. Det handlar om patienter som lider av svåra psykiska diagnoser. När då politiker i Västra götalandsregionen väljer att göra vården alltmer otillgänglig och tvinga patienter till att genomföra längre resor än nödvändigt kan det medföra att de helt enkelt inte uppsöker sin oerhört viktiga vård, vilket i sin tur kan göra att de blir försämrade i sin sjukdom och får ett ökat psykiskt lidande. På längre sikt kan det få konsekvenser i form ökade kostnader för regionen samt en ökad otrygghet i samhället.

Ekonomiskt tuffa tider är inte ett giltigt skäl till att stänga en fullt fungerande vårdverksamhet samtidigt som man fortsätter att ösa pengar på dyr och onödig administration. Om politiker i Västra götalandsregionen bara vill skulle de kunna spara in ännu mer pengar på administration än vad de redan gjort och då fortsatt ha råd att kunna hålla den öppenpsykiatriska mottagningen i Munkedal öppen.

Politiker i Västra götalandsregionen måste prioritera den nära psykiatrin även i ekonomiskt tuffa tider. Vården måste finnas för dig där du behöver den och när du behöver den. För det är just så vi skapar en tryggare, robustare och mera jämlik vård. Därför måste den öppenpsykiatriska mottagningen i Munkedal fortsatt hållas öppen och en omställning ske till nära vård igen. Regionen kan bättre!

ANNONS

Patrik Thorenius,

sjuksköterska vuxenpsykiatriska kliniken NU-sjukvården

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS