Regeringen borde svälja sin stolthet och rulla ut ett investeringsprogram för att rädda bostadsbyggandet, menar debattörerna.
Regeringen borde svälja sin stolthet och rulla ut ett investeringsprogram för att rädda bostadsbyggandet, menar debattörerna. Bild: STEFAN BENNHAGE

Svälj stoltheten regeringen – ge stöd till nya bostäder

Regeringen borde svälja sin stolthet och rulla ut ett investeringsprogram för att rädda bostadsbyggandet, menar debattörerna.

ANNONS

Drygt 51 000 fler lägenheter och flera tusen kronor lägre hyra – det blev resultatet av det statliga, numera borttagna, investeringsstödet. Det visar den utvärdering som gjorts på uppdrag av Hyresgästföreningen.

Stödet infördes 2016. Målet var att bidra till ökat bostadsbyggande och rimliga boendekostnader. Hösten 2021 avskaffades det tvärt genom det ”budgettillägg” som M, SD, KD och L röstade igenom, att det vill säga de partier som i dag utgör regeringsunderlaget. Tidö-partiernas argument var stödet var inte haft avsedd effekt, att det var ”missriktat”. Men någon utvärdering av investeringsstödet har inte gjorts – förrän nu, och det tack vare Hyresgästföreningen.

ANNONS

Resultatet visar att kritikerna målat upp en felaktig bild.

Enligt analysen har investeringsstödet haft en signifikant effekt på byggtakten sedan införandet. Totalt sett ökade byggdes drygt 51 000 bostäder med stöd. 60 procent av dessa, drygt 30 000, hade inte byggts om stödet inte funnits. Stödet har också haft en tydlig effekt för de människor som bor i dessa bostäder; för en lägenhet på 70 kvadratmeter har månadshyran i genomsnitt blivit 2 000 kronor lägre än för motsvarande lägenhet utan stöd.

I Västra Götaland, exklusive Göteborgsområdet, har 31 projekt genomförts med investeringsstöd. Drygt hälften (16) är belägna i centralorter, 13 projekt ligger i mindre tätorter och 2 återfinns i mycket små tätorter. Tio av projekten i området återfinns i nyproduktionsområden. Två projekt ligger i ett större nyproduktionsområde i Vänersborg, medan övriga är utspridda i ett antal mindre områden.

I rapportens kompletterande intervjustudie framkommer att investeringsstödet haft stor betydelse för att en majoritet av projekten kunnat förverkligats. I 23 av projekten uppger fastighetsbolagen att stödet antingen var helt avgörande för att projektet skulle genomföras eller att det var osäkert om det hade kunnat genomföras utan stödet. Ett exempel på ett sådant projekt från vår region är Eidars planerade nybyggnation i den nya stadsdelen Vårvik i Trollhättan, som till följd av det slopade stödet stoppats på obestämd tid.

ANNONS

Resultatet av det slopade investeringsstödet är att Västra Götaland och Sverige, mitt i en ekonomisk kris, står med kraftig bostadsbrist. Den drabbar äldre, studenter och ensamstående särskilt hårt. Just nu hade vi behövt just det som denna regering valt att ta bort – ett statligt stöd för byggande av bostäder till rimliga hyror.

Regeringen borde svälja sin stolthet och rulla ut ett investeringsprogram för att rädda bostadsbyggandet. Annars riskerar byggandet att inte återhämta sig på åratal, med allvarliga konsekvenser för landets bostadsförsörjning.

Agnetha Andersson

regionordförande Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg

Linda Borg

föreningsordförande Hyresgästförening MittVäst

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS