Combitech, Innovatum
Vi vill se att ord följs av handlingar som motsvarar hotbilden och utgångsläget för totalförsvaret, menar debattörerna på Combitech. Bild: Stefan Bennhage

Svenska företag har inte beredskap för kris eller krig

Vi vill se att ord följs av handlingar som motsvarar hotbilden och utgångsläget för totalförsvaret, menar debattörerna på Combitech.

ANNONS
|

Bara ett av tio företag är förberedda för samhällsstörningar, enligt Combitechs Totalförsvarsrapport 2024. (Demoskop, mars 2024). Trots att försvarsfrågor prioriteras, saknar näringslivet nödvändig information, beredskap och förståelse för sin roll i totalförsvaret.

Rapporten visar att majoriteten av beslutsfattare inte har fått information om beredskap från regeringen. Endast 13 procent är förberedda för samhällsstörningar, och mer än hälften anser att deras verksamhet inte har en viktig roll i totalförsvaret. Utan rätt förutsättningar kan företag inte förstå sin roll eller bygga beredskap, vilket är avgörande för Sveriges förmåga att hantera allvarliga störningar. Varannan beslutsfattare anser att totalförsvaret är viktigt, och över 70 procent vill lära sig mer om beredskap. Detta är positivt, men vi står just nu stilla. Näringslivet är avgörande i totalförsvaret men behöver rätt förutsättningar för att bygga motståndskraft, eftersom många viktiga funktioner drivs av privata företag. Regeringen och myndigheterna ansvarar för detta.

ANNONS

Västra Götaland har en särskild betydelse i Sveriges totalförsvar, vilket förstärks genom Nato-medlemskapet. Göteborg är en logistikhubb för Sverige och Norden med många industriföretag vars verksamhet måste upprätthållas vid samhällsstörningar. Industrijobben i regionen är en ekonomisk motor som är avgörande vid kris eller krig. Västkustens hamnar är militärstrategiskt viktiga och kräver robust infrastruktur för att kunna fortsätta sin verksamhet i kris. Den nationella totalförsvarsförmågan är mycket beroende av regionens hamnar och transportnät. Att näringslivet saknar beredskap för störningar är därför särskilt angeläget för företag i Västra Götaland.

Vi måste bygga ett samhälle där företagen vet hur de ska bidra till totalförsvaret, särskilt i strategiskt viktiga områden som Västra Götaland. Frågor som ansvarsfördelning och finansiering av näringslivets roll i beredskap och totalförsvar måste tas på allvar.

Vi vill se att ord följs av handlingar som motsvarar hotbilden och utgångsläget för totalförsvaret. Vi utgår från att vi har tillräcklig tid, men ingen vet med säkerhet hur mycket. Därför är det bättre att agera, planera och öva än att vänta och hoppas på det bästa.

Jessica Öberg

vd, Combitech

Mikael Krusenberg

divisionschef Security Solutions, Combitech

ANNONS