Vanligt folk drabbas hårt av det drastiskt försämrade ekonomiska läget – nu kräver vi socialdemokrater snabba åtgärder för att mildra effekterna, menar debattörer.
Vanligt folk drabbas hårt av det drastiskt försämrade ekonomiska läget – nu kräver vi socialdemokrater snabba åtgärder för att mildra effekterna, menar debattörer. Bild: Henrik Montgomery/TT

Sverige står vid branten av en lågkonjunktur

Vanligt folk drabbas hårt av det drastiskt försämrade ekonomiska läget – nu kräver vi socialdemokrater snabba åtgärder för att mildra effekterna, menar debattörer.

ANNONS

Allt tyder på att vi står inför en brant lågkonjunktur. Kostnadsökningarna äter sig in i plånböckerna hos barnfamiljer, pensionärer och unga. Vanligt folk drabbas hårt av det drastiskt försämrade ekonomiska läget – nu kräver vi socialdemokrater snabba åtgärder för att mildra effekterna för hushållens och välfärdens ekonomi. Det är en återkommande paradox att varje gång vi får förtroendet att leda Västra Götalandsregionen styrs landet av en moderatledd regering som inte har välfärden som sin första prioritering. Sveriges kommuner och regioner menar att det behövs ett tillskott på cirka 20 miljarder under de närmaste åren för att välfärden inte ska tvingas göra drastiska nedskärningar. I vårt alternativa budgetförslag för 2023 föreslog vi socialdemokrater ett tillskott på 12 miljarder, vilket var dubbelt så högt som den nivå som regeringen med stöd av Sverigedemokraterna röstade genom i riksdagen.

ANNONS

Idag publicerades SCBs nya inflationsprognos som visar på fortsatt stigande priser. Situationen blir troligen allt värre både för svensk ekonomi i stort och för välfärden och hushållen. Under Socialdemokraternas tid i regeringen var förtroendet för svensk ekonomi högt och vi såg till att staten hade starka finanser. När den ekonomiska pressen ökar på hushållen och välfärden, måste den nuvarande moderatledda regeringen orka kavla upp ärmarna och jobba för svenska folkets bästa. Det får vara slut på vinterns alla slarv och löftesbrott!

Trots det allvarliga läget saknas en plan och tydlig färdriktning från regeringen och Jimmie Åkesson. Våra invånare förtjänar svar från regeringen kring hur de ser på läget och vilka åtgärder de tänker vidta. Vi menar därför att det behövs insatser inom tre områden. Vi kräver en plan för hushållens ekonomi, en plan för att skydda välfärden och en plan för jobben under lågkonjunkturen. Det gäller att ta läget på allvar, och det duger inte att som Ulf Kristersson, Ebba Busch, Jimmie Åkesson och Johan Pehrson sätta sig i passagerarsätet och förhålla sig passivt till läget.

Välfärden står inför ett stålbad om inget görs omedelbart. Det är oacceptabelt. I tuffa tider behöver välfärden säkras. Så gjorde vi socialdemokrater under coronapandemin. Så behöver man göra igen.

ANNONS

Välfärdens finansiering är också beroende av hur arbetsmarknaden utvecklas och det gäller att vidta åtgärder för omställning och för att hålla nere antalet varsel och uppsägningar. Det gäller att sätta in åtgärder för att motverka kraftigt minskade skatteintäkter i kommuner och regioner. Det gäller också att fortsätta satsningarna på grön omställning för nya jobb och fortsatt nyindustrialisering.

Nu räcker det med fagra löften och passivitet. Nu måste den högerkonservativa regeringen som springer Sverigedemokraternas ärenden agera för folkets och samhällets bästa.

Bijan Zainali (S),

Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen

Louise Åsenfors (S),

Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS