Tack för tipset – arvodesstöden är redan frysta!

Vilket i sak betyder att jag själv, min make och alla andra förtroendevalda ges en lägre ekonomisk ersättning, menar debattören.

ANNONS

Replik på ”Skillnaden mellan partistöd och arvoden”.

Roligt Carina, att du tipsar oss att titta på just arvodesstödet som en möjlighet att spara pengar. Som du vet har vi ju beslutat att frysa även det. Vilket i sak betyder att jag själv, min make och alla andra förtroendevalda ges en lägre ekonomisk ersättning.

Ni har ju under er tid vid makten säkerställt att arvodesstöden, precis som partistödet, ligger relativt högt i relation till Sveriges övriga 289 kommuner. Så denna frysning gör vi nu helt utan oro för att på något sätt hamna efter i statistiken.

Utöver frysning av arvodet, har vi också mycket riktigt beslutat att halvera partistödet. Alltså de pengar som politiska partier tilldelas i syfte att möjliggöra lokalhyra och medlemsaktiviteter, utbildning, fikainköp och marknadsföringsinsatser. Där föga förvånande, den stora delen av pengarna handlar om att bekosta just marknadsföring och kommunikation för att nå väljare.

ANNONS

Under Paul Åkerlunds 12 år vid makten har partistödet, bara till s, inneburit cirka 15 miljoner kronor! Något som kanske kan förklara en hel del kring den makt ni haft och hur man som politiskt parti har råd att hyra en stor lokal, mitt i centrum, på central gågata.

Hur som. Vi moderater har också getts stora summor av skattebetalarnas pengar. Medan ni fått 1,4 miljoner kronor årligen, har vi fått cirka hälften – 800 000 kronor årligen. Detta samtidigt som de minsta partierna miljöpartiet, vänstern, kristdemokrater och liberaler getts blyga 200 000 kronor årligen.

Med vår nya modell för partistöd blir skillnaden på större och mindre partier utjämnad. Detta eftersom vi inför ett maxtak om 400 000 kronor där inget parti, oavsett om du får tio mandat eller mer, får samma. Ur ett rent demokratiskt perspektiv – en väldigt enkel fråga helt enkelt.

Om vi valt att istället behålla er modell, skulle vi moderater, baserat på valresultatet för 2022 öka vårt stöd till 1.1 miljon kronor/år. Medan vi med vår modell nu istället når taket och tilldelas maxbeloppet 400 000 kronor. Precis som ni och SD också gör. Ingen dålig peng det heller i och för sig.

Summa summarum. Vi är faktiskt både stolta och glada över att vi nu, med halverade partistöd kan ge samtliga partier en sportslig chans att nå ut på lika villkor till väljaren. Det är demokrati på riktigt, som vi ser det. Att vi dessutom sparar pengar för skattebetalaren - det blir en viktig bonus!

ANNONS

Jennie Bergius Eriksson,

ordförande moderaterna Trollhättan

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS