Testa att inte testa gluten

Gluten "en tyst bakterie", som kan orsaka bestående skador utan att vi vet om det.

ANNONS

David Perlmutter, en amerikansk hjärnforskare och neurolog sedan mer än 40 år, har kommit ut med en bok "Hotet mot din hjärna". Nyligen kom ännu en bok ut. Här belyser han sambandet mellan glutenintolerans, socker och kolhydratrik kost med många av vår tids sjukdomar. Genom att utesluta gluten har han sett många bli helt friska.

Han beskriver hur vetet haft störst negativa konsekvenser för hjärnans hälsa i modern tid. Han berättar till exempel hur barn, som blivit helt friska från ADHD - genom att helt utesluta gluten. Vid långvarig huvudvärk, kan det vara värt att testa glutenfritt och mjölkfri kost i tre månader. Värken kan lindras och man har inget att förlora genom att testa. Vid allvarliga depressioner visar han på D-vitamin och zinkbrists betydelse och också glutenfritt.

ANNONS

Med glutenintolerans (celiaki) skadas tarmslemhinnan och upptaget av essentiella näringsämnen försämras, som är viktiga för hjärnans hälsa. Så som zink, tryptofan, B-vitaminer och serotonin.

Många mår dåligt och utan att veta att det kanske är en glutenintolerans. Intoleransen gäller för alla sädesslag utom ren havre. Det tillförs vete i mycket av det vi äter och vi blir beroende. Vete kan även finnas i din chokladkaka. Att lusläsa på allt är ett måste.

Rätt eller fel? Begrunda vad denne forskare har kommit fram till. Förhoppningsvis kan det på sikt få vår livsmedelsindustri att utesluta vetet där det är möjligt.

Charlotte

ANNONS