torvbrytning
Vi har odlat surjordsväxter, där vi egentligen inte kunde göra det. Genom att köpa stora säckar med torvmull, menar signaturen. Bild: Mikael Fritzon/TT

Torvbrytning måste genast upphöra för vår miljös skull

Vi som har trädgård och köper produkter för att våra växter ska frodas och bli vackra, har nog inte vetat att vi också bidragit till ökade utsläpp av koldioxid i atmosfären, menar signaturen.

ANNONS
|

Vi måste alla hjälpas åt nu med att minska koldioxidutsläppen i rymden. För vår planets framtid. Vi vanliga konsumenter, som har trädgård och köper produkter för att våra växter ska frodas och bli vackra, har nog inte vetat att vi också bidragit till ökade utsläpp av koldioxid i atmosfären. Vi har odlat surjordsväxter, där vi egentligen inte kunde göra det. Genom att köpa stora säckar med torvmull.

Då kunde vi till exempel odla Rhododendron. Vi hade inte vetskapen då, att vi genom detta bidragit till jordens så farliga utsläpp av koldioxidutsläpp i vår atmosfär. Detta genom all torvbrytning av våra mossar, där den legat lagrad i alla år. Mossen växer bara en millimeter per år.

ANNONS

Trots ägarna till dessa mossar och deras försvar till torvbrytning, så måste detta upphöra – nu! De kan kompenseras med bidrag. Vi, alla, måste sluta använda torv. Alla plantskolor måste sluta sälja den, sälja ut sina lager. Forskning om vad som kan ersätta den.

Läste att någon kommit på att just hästgödsel var bra att blanda i jorden. Varje litet steg kan vara i rätt väg för att minska det farliga utsläppet. Det är nu eller aldrig! Alla våra partier måste samarbeta om detta, ta upp det i Europaparlamentet. Storbritannien har slutat sälja torvjord. Lilla Sverige kan gå i bräschen för att vi tar detta på största allvar.

Vi har levt under den bästa tiden på vårt lilla klot, därute i världsrymden. Den är värd att kämpa för, gör det du kan.

Tanken för dagen – och framtiden

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS