Tråkigt Elin att du har så många poolägare med städningsbehov i din umgängeskrets

Replik Svar på "Ihåliga argument från Moderaterna".

ANNONS

Tråkigt studenten Elin, att du uppfattar att jag anklagar dig för förtal. När det i själva fallet faktiskt var du själv som klumpade ihop nära 50 procent av Sveriges röstberättigade och kallade dem för brunblå.

Tråkigt också att du väljer att se ROT och RUT som en kostnad för skattebetalaren snarare än den möjliggörare på arbetsmarknaden som det faktiskt visat sig vara. En reform som hjälpt till att skapa arbete både till människor långt från arbetsmarknaden, som nyligen kommit till Sverige eller den som med yrkesstolthet vill utföra ett yrke som inte förutsätter att alla vill bli akademiker och studera på högskolenivå. En uppskattad reform, som inneburit att du som äldre för en rimlig peng, exempelvis kan få hjälp med att klippa gräsmattan eller måla om fasaden på villan. Och som gett avlastning i hemmet för den ensamstående eller stressade småbarnsfamiljen som kämpar för att få vardagspusslet att gå ihop.

ANNONS

Tråkigt också att du och många med dig i debatten gärna vill använda just poolrengöring som ett sakligt exempel på vad RUT och ROT-avdrag används till i Sverige idag. Med Uppskattningsvis 65 000 poolägare men miljoner fler pensionärer och förvärvsarbetande mitt i livet – kan du kanske ändå medge att det inte är ett helt sakligt exempel? Men jag vet ju förstås inte hur många poolägare med poolstädningsbehov som du har i din umgängeskrets. Själv har jag åtminstone ingen.

Hur som. Tillväxtanalys genomförd för åren 2010-2015 fastställer att RUT, bidragit till mellan 7.700 och 9.300 arbetstillfällen på årsbasis. Och helt värdelöst verkar ju inte heller socialdemokratin tycka att RUT och ROT är. Eftersom man ändå valt att behålla och till och med utöka samma reform under ett antal år i regeringsställning.

Men det är klart. För socialdemokrater, som i valrörelse 2016 gett vallöften om att bli landet med lägst arbetslöshet i EU senast 2020. Och som istället år 2021 tvingas konstatera att man är på fjärde plats - från botten (!). (Bara Spanien, Grekland och Italien är sämre enligt Eurostats senaste statistik.) Så krävs säkert en och annan moderat reform i verktygslådan.

För den som är nyfiken kan också nämnas att Trollhättan har en högre arbetslöshetssiffra än riket i snitt, mer specifikt, enligt SCB för november månad är vi just nu uppe på nivån 10,4 procent. Mer än en av tio i arbetsför ålder i Trollhättan, kan alltså inte försörja sig själva. Också detta, minst sagt, tråkigt.

ANNONS

Så, avslutningsvis. Jag kan bara konstatera att med över 100 år av socialdemokratisk politik så är bostadsbrist och skjutvapenvåld på öppen gata inte det enda vi i likhet med riket i övrigt måste reda ut. Trollhättan har också blivit Sveriges mest segregerade kommun, vi har en otroligt hög arbetslöshet och en skuldsättning som också den tar förstaplatsen i Sverige. Fakta talar för sig själv.

Jennie Bergius Eriksson (m)

ANNONS