TTELAs Krogkollen sviker dem med allergier?

Det gör att personer som lider av allergier eller överkänslighet inte får det stöd i valet av matställe som de såväl behöver, menar signaturen.

ANNONS
|

Krogkollen gör sina nedslag och kollar restauranger i Trollhättan Vänersborg, de kikar naturligtvis på hur maten smakar, servicen, tillgänglighet för personer med funktionshinder vad gäller fysisk rörlighet på det aktuella matstället med mera. Men funktionshinder i form av allergier eller överkänslighet mot livsmedel, hoppar man över helt. Det gör att personer som lider av allergier eller överkänslighet inte får det stöd i valet av matställe som de såväl behöver.

Det kan vara svårt att mäta hur bra ett matställe är på att ta fram alternativa/justerade rätter men gör ett försök, ta hjälp av Astma- och Allergiförbundet, Celiakiförbundet och andra intresseorganisationer som kan guida krogkontrollörerna. Eller varför inte låtsas vara laktosintolerant eller glutenintolerant vid nästa krogkoll och se hur det går för er.

ANNONS

Sven J

Svar direkt:

Det finns förstås en lång rad faktorer som är viktiga för vilken restaurang man väljer att äta på. TTELA:s krogkollar har ambitionen att täcka in de faktorer vi bedömer som de allra vanligaste, som till exempel hur maten smakar, hur restaurangens miljö är och om servicen är riktigt bra. Sedan kan det förstås, precis som du skriver, finnas andra saker som betyder ännu mer för vissa läsare.

Att få med alla dessa tror jag inte är praktiskt görbart och om vi försöker så riskerar texterna att kanske bli lite väl stolpiga och redovisande. Med det sagt så vill jag ändå säga att det är viktigt att journalistiskt bevaka tillgänglighetsfrågor av olika slag. Hör gärna av dig med tips om vad vi borde titta närmare på framöver!

Fredrik Hofflander

Chefredaktör och ansvarig utgivare för TTELA

ANNONS