bostad åt unga
Den första egna bostaden är ett viktigt steg i livet. Mer än en tredjedel i undersökningen är tveksamma till att bilda familj på grund av situationen på bostadsmarknaden. Bild: Stefan Bennhage

Tuff bostadssituation för landets unga

Det råder inte bara bostadsbrist, de bostäder som finns blir successivt dyrare, menar debattörer.

ANNONS
|

Det borde infinna sig krisinsikt hos politikerna när andelen unga vuxna som inte kan flytta från sina föräldrar nästan fördubblats de senaste 25 åren. När Hyresgästföreningen 1997 startade sin undersökning om unga vuxnas boende var det 15 procent som bodde hemma hos sina föräldrar. Nu har den andelen nästan fördubblats.

Den första egna bostaden är ett viktigt steg i livet. Mer än en tredjedel i undersökningen är tveksamma till att bilda familj på grund av situationen på bostadsmarknaden. Nästan lika många oroar sig för att hitta något boende i framtiden. Detta påverkar dels unga vuxnas framtidstro, men påverkar också samhällsutvecklingen i stort när unga inte kan flytta dit jobb och studier finns.

ANNONS

Det råder inte bara bostadsbrist, de bostäder som finns blir successivt dyrare. Konsekvenserna av kostnadsutvecklingen är att fler bor hemma. Och av de som flyttar så är det allt fler som får ekonomisk hjälp av föräldrar. Hela 53 procent har de senaste året fått ekonomisk hjälp av familj och vänner. Vi ser också att det ofta krävs samboskap för att man ska ha råd att flytta hemifrån.

Unga vittnar också om horribla händelser när de söker bostad. Hela sex procent har blivit utsatta för trakasserier och diskriminering. Sexuella inviter eller att man blivit bortvald för sitt namn är vanliga vittnesmål från unga. I grunden handlar det om bristen på bostäder som unga har råd att efterfråga.

Det kan inte vara så här svårt för unga att flytta hemifrån. Därför har vi tydliga krav på politiken:

1) Bostadsförmedling efter behov, inte bara kötid. Unga vuxna har sällan tillräckligt med köpoäng. Det måste bli enklare för unga att göra inträde på bostadsmarknaden genom att de prioriteras i bostadskön.

2) Stärk bostadsbidraget. Fler lägenheter måste bli tillgängliga för unga. Nu krävs en rejäl förstärkning av bostadsbidraget för att på riktigt stödja landets unga vuxna.

3) Förmånliga bygglån. Fler bostäder måste byggas till rimliga priser. Regeringen kan inte längre vänta och se. Byggandet måste stöttas genom förmånliga bygglån och ett tillfälligt investeringsstöd.

ANNONS

Unga vuxna möter idag en trasig bostadsmarknad vilket är resultatet av en otillräcklig politik under lång tid. Det som de unga vittnar om borde få alla politiker att inse sitt ansvar och gå till handling.

Agnetha Andersson,

ordförande Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg

Linda Borg,

ordförande Hyresgästföreningen MittVäst

ANNONS