TV hade satt guldkant vid behandlingen på Näl

Jag har en vän som tyvärr drabbats av sjukdom som gör att han behöver gå på dialysbehandling på Näl tre dagar i veckan, fyra timmar/gång är han där.

ANNONS
|

Han tillbringar mycket tid där med att ligga och bara få sin behandling. Min vän tycker att tiden han tillbringar där är långsam och att man inte har något att göra.

Tidigare hade man tv på alla rummen som man kunde tillbringa tiden med att titta på. Men flertalet av alla tv-apparater har gått sönder, och man har inte fixat dem. Fästena som gör att tv:n sitter fast på väggen sitter fortfarande kvar, men själva tv:n är borta.

Detta gör att tillvaron blir långtråkig och att det kan kännas som man slösar bort sin tid. Jag vet inte hur det är på andra avdelningar, men om det saknas tv på hans avdelning kanske det gör det på fler, vilket leder till att fler drabbas av långtråkighet. Han säger att det absolut inte är något fel på personalen och att de gör så gott de kan, trots all stress. Det hade blivit en trevligare tillvaro.

ANNONS

En vän som bryr sig

Svar direkt:

Jag förstår att din vän upplever att det kan bli långtråkigt under hans behandling med dialys, det är en situation han delar med alla våra patienter som behöver vara hos oss under flera timmar varje vecka för att överleva. Jag är självklart medveten om situationen med TV-apparaterna som gått sönder och inte ersatts. Det är tyvärr inget vi hittills kunnat prioritera på enheten, men vi försöker nu få till en lösning så snart som möjligt.

Under tiden får din vän gärna använda sin mobiltelefon eller surfplatta, om han har någon, under behandlingen och se på SVT Play, en kostnadsfri app från Sveriges Television, som visar nyheter, serier, filmer och dokumentärer, eller någon annan app, som han brukar använda. Vi har ett publikt wifi-nät på sjukhuset som det inte kostar något att ansluta sig till, så det påverkar inte hans surfmängd i mobilabonnemanget.

Om han inte vet hur man laddar ner SVT Play och andra appar så hjälper personalen gärna till. Till sist: Jag blir så glad att höra att han upplever ett positivt bemötande från oss som arbetar här på dialysen på Näl.

Eva-Lis Henriksson

Enhetschef NU-sjukvårdens dialys- och njursviktsmottagning

ANNONS
ANNONS