Röd Katt Jagar Villebråd Byte Vilt Djur Katten smyger på Skata Fågel Vildfågel Hot Stress Dramatik Skatjakt
Under vintern - våren tog katten den 15:e idag, menar signaturen.

Utekatter borde inte få gå lösa – dödsmaskin för fåglar

Trots omfattande avspärrning runt mitt fågelbord samt dubbla nät ligger kattvampyrerna fem till tio meter från fågelbordet och tar mina fåglar, menar signaturen.

ANNONS
|

Sveriges värsta rovdjur för fåglar och dödsmaskin för fåglar och smågnagare är utan som helst tvekan utekatter. I Sverige finns det 1, 6 miljoner katter och Naturskyddsföreningen har beräknat att varje utekatt dödar cirka tio fåglar under ett år eller 13 miljoner fåglar, för det finns förhoppningsvis några kattägare som har koll på sin innekatt? Varför är mer än en miljon katter inte id-märkta?

Trots omfattande avspärrning runt mitt fågelbord samt dubbla nät ligger kattvampyrerna fem till tio meter från fågelbordet och väntar på att fåglarna som tar sina fröer och flyger till en buske för att äta upp sin mat – då tar katten mina fåglar. Under vintern - våren tog katten den 15:e idag. Inte nog med att de äter upp hela fågeln förutom vingarna, därefter går katterna 10 – 15 meter och skiter på samma ställe som de gjort hela vintern.

ANNONS

Strax häckar fåglarna och då mångdubblas katastrofen. Om då en katt tar en av föräldrarna, så kommer fågelungarna svälta ihjäl i boet. Varför får utekatter gå lösa? Det borde gälla koppeltvång även för katter samma som för hundar, som man aldrig får ha lösa förutom mellan den 21 augusti och till lovligt vilt är tillåtet om jakträtt finns på området.

Alternativt ändra lagstiftningen som den var tidigare framtill i början av 1990-talet. ”Katt som vistas utanför tomt och trädgård må av jakträttsinnehavaren saklöst dödas.” Då faller detta på kommunerna som i de allra flesta fall har jakttillsynsman och jakträtten utanför de avstyckade tomterna i bostadsområdena.

Inför tidigare lagstiftning snarast

ANNONS