Samrådet om nya - större - slussar verkar för Trollhättans del mest handla om att gå staten till mötes och antingen offra värdefull kultur och natur eller detsamma plus ett villaområde. Just storleken vilar dock på tämligen vaga antaganden om framtida godsvolym och båttyp. Sedan den stora nedgången efter finanskrisen 2008 har Vänertrafikens godsvolymer stagnerat runt 1,8 miljoner ton per år, vilket är minst av alla hamnområden i Sverige.
Sverige ska vara klimatneutralt 2045 och självklart spelar sjötrafiken en viktig roll i att minska trafikens utsläpp tack vare sin energieffektivitet. Men båtlasterna består idag av produkter från resurskrävande industrier som i sig genererar stora utsläpp. Att öka importen av massaved, gödsel och råolja eller exporten av malm och grus känns med tanke på klimatkrisen som flera steg bakåt.
Däremot skulle en flytt av gods från lastbil till containerbåt innebära minskade utsläpp. Men en sådan förflyttning av godset har inte skett - många försök till trots - då de praktiska och ekonomiska incitamenten fortfarande saknas. Här hoppas man att större båtar ger nödvändig ekonomi, men utredningarna visar ingen kalkyl för det eller vilka lasttyper och godsströmmar som i så fall vore aktuellt. Slussens utvidgning verkar därmed ha som enda syfte att förespegla samhällsekonomisk lönsamhet.
Ja, vi behöver båtar, men framförallt ett mer transportsnålt samhälle. Vi kan inte fortsätta under premissen att allt som sker idag sker i en lite större skala i framtiden. Nuvarande bredd på slussen, för Vänermax-båtar, är i praktiken alltså mer än tillräckligt. Därför tycker MP att nya slussar bör kunna byggas i befintlig led, med korta avbrott, utan breddning av bergkanalen - och med natur och kultur i behåll.
För Miljöpartiet de gröna i Trollhättan, Alexander Witte, lokalt språkrör