Vänersborgsbostäder tänk om – ta samhällsansvar

Många hyresgäster bär på en stor oro för kommande hyreshöjningar. Det märker vi på Hyresgästföreningen av, menar debattören.

ANNONS
|

Vänersborgsbostäder har valt att stranda förhandlingarna om 2023 års hyror med krav på 6,75 procents hyreshöjning. Det är orimligt. Kostnadsutvecklingen slår inte bara mot bostadsbolaget utan även mot deras hyresgäster, och nu ökar osäkerheten för redan hårt pressade hushåll. Vi ber därför Vänersborgsbostäder att tänka om – och ta sitt samhällsansvar vid förhandlingsbordet.

Många hyresgäster bär på en stor oro för kommande hyreshöjningar. Det märker vi på Hyresgästföreningen av. Aldrig har så många hört av sig till oss med frågor om hyresförhandlingarna. Många hyser en oro över om de kommer ha råd att bo kvar. I det läget beslutar allmännyttan i Vänersborg inför kommande julledighet att de inte längre vill sitta vid förhandlingsbordet och nå en uppgörelse utifrån lokala förutsättningar som är hållbar för bolaget men även för hyresgästerna.

ANNONS

Hyresgästföreningen förstår att den ekonomiska situationen är tuff för Vänersborgsbostäder, men kostnadsutvecklingen slår även mot hyresgäster som inte får täckning för högre kostnader. I det läget krävs en rimlig avvägning i förhandling mellan parterna. Men när matkostnaderna skenar och kostnaden för det allra nödvändigaste redan svider i plånboken väljer Vänersborgsbostäder att stå fast vid ett högt yrkande och ta hjälp från Hyresmarknadskommittén. Ett agerande som dels drar ut på tiden, dels riskerar att leda till att det blir retroaktiva hyreshöjningar som slår extra hårt.

Årets förhandlingar har en ny komponent, en överenskommelse mellan de tre organisationerna Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna Sverige. Den innebär bland annat att i förhandlingarna utgår från några fasta faktorer och de tre senaste årens utveckling och därigenom landa i hyror som är långsiktigt hållbara för båda parter. Det är en överenskommelse vi har förhållit oss till hela vägen. Och utifrån den menar vi att Vänersborgsbostäders krav är orimligt.

Borde inte det viktigaste i nuvarande tuffa ekonomiska läge vara konstruktiva samtal i förhandlingsrummet? Vi ber er därför att tänka om. Kom tillbaka till förhandlingsbordet för att ge hyresgästerna större lugn och trygghet. Visa att ni är beredda att ta det samhällsansvar som krävs i svåra tider!

ANNONS

Marie Linnarsson,

ordförande Hyresgästföreningen BohusVänerDal

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS