Den 21 september hade tydligen parkeringsvakterna i Vänersborg en dålig dag och bötfällde bland andra, stora delar av socialtjänstens- och hemtjänstens personal, på Hamngatan. Man hävdar att bilen inte ändrat placering inom den ram på fyra timmar som gäller på parkeringsplatsen och att man har bevis för detta genom att ha kontrollerat däckventilernas placering. Man verkar istället anse att samtliga som arbetar i närheten av dessa parkeringsplatser och parkerar sina bilar på Hamngatan ska gå ut och "kallstarta" sina bilar och flytta dem en meter framåt eller bakåt, eller till en annan parkeringsruta för att på så vis påvisa att däckventilen bytt placering.
Har man överhuvudtaget tagit någon hänsyn till miljöaspekter i detta och bilens utsläpp när den kallstartas och flyttas, eller är det mindre viktigt att ha detta i åtanke? I innerstan i Vänersborg finns det ytterst lite parkeringsplatser där man kan stå den tid som motsvarar en hel arbetsdag, det är allt mellan en till fyra timmar som gäller på de flesta parkeringsplatser. På parkeringen på Sanden kan man visserligen stå en hel arbetsdag men där har istället polisen uttryckligen gått ut och sagt att de inte rekommenderar att man parkerar utifrån en stor risk för inbrott eller dylikt, då detta varit vanligt förekommande.
Vart anser kommunen att man ska parkera när det saknas parkeringsplatser i centrum där man kan stå under tiden man är på sitt arbete? "Klimatsmart i alla led" står det i kommunens miljöprogram. Hur klimatsmart är det att samtliga som arbetar i centrum och kör bil till jobbet ska ut och flytta sin bil några meter, för att undvika böter, där parkeringsvakterna fotograferar våra däckventilers placering? Är det inte dags att kommunen tänker om och tänker rätt framgent och underlättar för de som arbetar i centrum?
Påtvingad miljöbov
Svar direkt:
Vänersborgs kommun har liksom de flesta kommuner en parkeringspolicy som säger att på gatumark ska av- och påstigning och korttidsparkering prioriteras före parkering för boende och i sista hand tillgodoses behovet för arbetsplatsparkering. Det gör att ju närmare centrumkärnan man kommer, desto kortare blir tiden för parkering för att gynna av- och påstigning och ärenden för besökare. Det innebär att verksamma i centrum behöver parkera lite längre bort.
Tanken är givetvis inte att man ska behöva flytta bilen under arbetsdagen utan att man ska parkera på platser med längre tid så man slipper det. Parkeringsvakterna gör bara sitt jobb och gör det bra. Skulle vi inte ha parkeringsövervakning, skulle vi se många fler farliga uppställningar. Det skulle också bli svårare att hitta lediga platser i närheten av centrum.
Gatuenheten på Vänersborgs kommun