Var tog demokratin vägen under pandemin?

I mer än ett år har världen levt under hotet av pandemin och riskerna för att bli smittad eller smitta andra med ett virus som är svårt att hantera.

ANNONS
|

Det enda som erbjuds är vacciner av olika sort som framtagits i all hast för att rädda världen. Läkemedelsbolagen jublar och slåss om marknaden. All annan fri företagsamhet är ställd på sparlåga. Människor stängs ute från arbete och social gemenskap. Det märkliga är att de ansvariga nu helt har bytt strategi. Förr skulle alla risker med olika farliga ämnen negligeras och tystas ner då det gällde att ”inte oroa” befolkningen. Nu gäller motsatsen vi ska skrämmas till lydnad och alla ska vaccineras och få ett pass som visar om vi får delta i samhället.

Oavsett riskerna med vaccinerna så måste folket underordna sig. De som reagerar är ju så få så det är försumbart, det vill säga lite spill får man räkna med enligt FHM. Om de som dör som en sällsynt biverkan eller deras anhöriga håller med är tveksamt. Inte ens de som har konstaterats sjuka i viruset slipper att ställa sig i vaccinationskön trots att FHM tror att de är immuna närmare ett år. Vaccinpass innebär inget annat än att de som inte kan ta sprutan hamnar i en sämre situation. De får inte gå på en konsert eller vistas fritt bland andra. Vart är vi på väg? Demokrati eller diktatur? Kraven med vaccinationspass är ett steg mot det senare.

ANNONS

Riksdagsledamoten Kenneth Johansson (C) ifrågasätter strategin medan ministern Anders Ygeman (S) ser vaccinationsintygen som något positivt. Det är klart att majoriteten tycker det är bra att ha kontroll på sina undersåtar. Det har gått så långt att frågan inte går att diskutera fritt utan att betraktas som samhällsfarlig. Det finns starka krafter som ser till att debatten stryps exempelvis på Facebook där varje antydan till kritiskt tänkande eller alternativ behandlingsstrategi innebär varningar som gör att debattören får besked att detta inte är sant. Vilka de personer är som refuserar inläggen framgår inte av varningarna. Är det så här världen ska formas med hot och genom att låta demokratiska röster tystas så enbart en sanning får finnas?

Orwell 1984 är här med råge

ANNONS