leif bengtsson dömd i rothärvan
Bilder visas från sommarstället med havsutsikt och uppvärmd pool och en person som närmast verkar njuta av uppmärksamheten, menar signaturen. Bild: STEFAN BENNHAGE

Varför en hyllningsartikel om en dömd brottsling?

Brottsoffren i det här fallet är vi skattebetalare som han lurat till sig pengar från, menar signaturen.

ANNONS
|

Anser TTELA att det är rätt och rimligt att låta en dömd brottsling, på tre uppslag, få breda ut sig och ömsom skryta om sin rikedom för att i nästa stund hävda att han är ett offer?

Bilder från sommarstället med havsutsikt och uppvärmd pool och en person som närmast verkar njuta av uppmärksamheten. En person som tydligen inte ångrar något eller skäms ett dugg för det han gjort. Är detta den journalistik som TTELA ska stå för är jag inte intresserad att vara kvar som prenumerant.

Leif Bengtsson är dömd för ekonomisk brottslighet i både tingsrätt och hovrätt. Att han får stå oemotsagd i detta reportage är ofattbart. Brottsoffren i det här fallet är vi skattebetalare som han lurat till sig pengar från. Ska vi acceptera att betala för en tidning som lyfter fram den typen av personer som någon form av hjältar?

ANNONS

Hur har ni tänkt och vad är syftet? Jag skäms å era vägnar och skulle vilja ha en förklaring på varför denna hyllningsartikel överhuvudtaget publicerades.

Besviken prenumerant och hederlig skattebetalare

Svar direkt:

Tack för en fråga som du är långt ifrån ensam om att ställa. Även jag som ansvarig utgivare har funderat väldigt mycket över om det är rimligt att låta en dömd brottsling berätta om rättegången, domen och framtiden på det sätt som Leif Bengtsson gör i artikeln.

Mitt svar på frågan är att ja, i detta fall är det rimligt. Leif Bengtsson är en av Vänersborgs absolut största näringslivsprofiler, oavsett vad man tycker om honom. Att han dömts för grov ekonomisk brottslighet till ett flerårigt fängelsestraff, det är förstås i högsta grad allmänintressant. Jag vill också hävda att det är allmänintressant att höra hur den tidigare så firade huvudpersonen själv ser på att han snart lever bakom lås och bom.

Den attityd som Leif Bengtsson ger uttryck för i texten är förstås provocerande – nästan verklighetsfrämmande kan man tycka. Men även provocerande saker är viktiga att skildra.

Vi på redaktionen har diskuterat texten länge – och genomgående varit noga med att ställa Leif Bengtssons egna reflektioner mot det faktum att han är dömd till fängelse i två oberoende domstolar. Vi har tydligt beskrivit hur tingsrätt och hovrätt resonerat och att de inte trodde på hans uppgifter.

ANNONS

Jag tror att väldigt få läsare betraktar honom som en hjälte efter att ha läst vårt reportage – det finns i alla fall ingenting som tyder på det om man tittar på de reaktioner vi fått.

Fredrik Hofflander

Chefredaktör och ansvarig utgivare

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS