Varför inte minskade utsläpp trots ansträngningar?

En anledning är förmodligen att bilarna blivit fler och betydligt tyngre med större motorer, menar Matts Hjertqvist.

ANNONS
|

BILAVGASER AVGASER BILTRAFIK AVGASRÖR RÖK LUFTFÖRORENING MILJÖFARLIGA UTSLÄPP BLYUTSLÄPP KOLDIOXIDUTSLÄPP BIL PERSONBIL MORGONTRAFIK
Hälften av nybilsförsäljningen utgörs av SUV:ar, som både är tyngre och har stort luftmotstånd, menar Matts Hjertqvist. Bild: Bengt Christian

Personbilarna i EU släpper ut lika mycket koldioxid som för 12 år sedan och står för cirka en fjärdedel av alla fossila utsläpp inom unionen. Hur kommer det sig att utsläppen inte har minskat trots alla ansträngningar? En anledning är förmodligen att bilarna blivit fler och betydligt tyngre med större motorer. Hälften av nybilsförsäljningen utgörs av SUV:ar, som både är tyngre och har stort luftmotstånd.

Enligt EU behöver både koldioxidutsläppen och energianvändningen minska kraftigt till 2030. För att det ska bli verklighet måste utsläppen från trafiken minska och då krävs effektiva och rättvisa åtgärder, som stöds av medborgarna i medlemsländerna. Att höja drivmedelspriserna förefaller ju inte populärt, men om hela intäkten betalas ut till befolkningen som en klimatbonus varje månad skulle acceptansen öka. Enligt utredningar skulle dessutom större delen av befolkningen tjäna ekonomiskt på ett sådant förslag, då de får mer i klimatbonus än de betalar i höjda drivmedelspriser.

ANNONS

I juni är det val till EU-parlamentet. Nu är det dags att påminna våra kandidater till parlamentet om att arbeta för att detta förslag införs i både Sverige och övriga EU-länder. I Österrike är ett liknande förslag Klimabonus redan infört. I Sverige kallas förslaget ”Avgift och Utdelning” och i Tyskland Klimageld.

Rösta på kandidater, som vill införa ett sådant win-win-förslag på resan mot ett utsläppsfritt Europa och en blomstrande framtid för kommande generationer.

Matts Hjertqvist

Klimatsvaret

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS